theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen in Harenkarspel Cultuur > Concert in Harenkarspel Cultuur > Musicals in Harenkarspel Cultuur > Klassiek in Harenkarspel Uitgaan > Film in Harenkarspel Cultuur > Theater in Harenkarspel Cultuur > Musea in Harenkarspel Cultuur in Harenkarspel Uitgaan > Eten in Harenkarspel Familie in Harenkarspel Familie > KinderEvents in Harenkarspel Doen > Actief Buiten in Harenkarspel Wegwezen > Hotels in Harenkarspel Spannend > Erotiek in Harenkarspel  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

De Grebmolen

Molen in Harenkarspel
Pitch:
Bouwjaar: 1875
Type: 8-kante grondzeiler
Functie: watermolen
Inrichting: vijzel

De molen van de Grebpolder is een in 1875 gebouwde achtkante bovenkruier. Hij bemaalde de ca. 162 ha grote polder op de polder Geestmerambacht. Te zamen met de naastgelegen vroegere molenaarswoning vormt hij een belangrijk element in het vlakke land.

De Grebpolder ligt in de polder Geestmerambacht en was vanouds verdeeld in twee delen, de Oude of Weidgreb en de Nieuwe of Rietgreb. De Weidgreb bestond uit oud land en werd krachtens een uitgiftebrief van Lamoraal, Graaf van Egmond van 31 oktober 1547 in het daaropvolgende jaar drooggemaakt. De droogmaking van de rietlanden van de Nieuwe Greb volgde kort daarna. Beide delen die door het polderwater van Geestmerambacht van elkaar waren gescheiden, waren onderling verbonden met een grondduiker. De bemaling ervan heeft volgens oude kaarten altijd plaats gehad door een achtkante molen, die vanaf het begin gestaan heeft op de plaats van de huidige molen.

Nog voor 1819 is in de bemaling van de Greb opgenomen een gebied van ca. 17 ha genaamd de Rekerkoog. Dit tussen de Greb en het Noordhollands Kanaal gelegen poldertje had vroeger een eigen molentje. Op een van kort voor 1680 daterende kaart staat het aan de oostrand van de Rekerkoog aangegeven. Het molentje is al voor 1819 verdwenen, maar zijn voorboezem was tot aan de ruilverkaveling in 1956 nog aanwezig.

In 1875 brandde de achtkante schepradmolen van de Grebpolder door blikseminslag af, waarna in datzelfde jaar de huidige vijzelmolen werd gebouwd door molenmaker K. Kriller te Schoorl voor ca. f 8875,-.

Tot 1909 werd de molen ook gebruikt voor het inmalen van water ten behoeve van de rietgronden in de Nieuwe of Rietgreb. De scheidingssloot tussen beide delen van de polder werd dan jaarlijks gedurende zekere tijd van het water van Geestmerambacht afgedamd om als toevoerleiding naar de Rietgreb te dienen.

Het in de Oude of Weidgreb ingelaten water van de polder Geestmerambacht werd vervolgens in de afgedamde sloot zo hoog opgemalen, dat het over de kade van de Rietgreb stroomde en deze onder water zette. In 1909 werd besloten dit inmalen te staken, mede vanwege de toen lage rietprijzen, en sindsdien is de rietcultuur geleidelijk uit de polder verdwenen.

Tot 1925 is uitsluitend op windkracht gemalen. In dat jaar werd bij de molen een klein hulpgemaaltje geplaatst in de vorm van een houten vijzel die door een benzinemotor werd aangedreven. De Grebpolder is in 1956 verkaveld en daarbij in vier verschillende afdelingen met een eigen peil verdeeld. In het kader van de verkaveling werd het door de molen bemalen oppervlak vergroot van 114 ha tot 162 ha, doordat aan de Grebpolder een stuk tussenliggend en meeverkaveld land van de polder Geestmerambaeht werd toegevoegd. Bij die gelegenheid is de molenvijzel vernieuwd, voor diepere bemaling geschikt gemaakt en voorzien van een dieselmotor als hulpkracht.

In 1969 werd in het kader van de ruilverkaveling Geestmerambacht het gebied rond de Grebpolder verkaveld en is het polderpeil er ca. 1,2 m verlaagd. Drie afdelingen laten hun water nu rechtstreeks af op het Geestmerambacht. De andere wordt te zamen met enig ander land en
een totaal oppervlak van ca. 108 ha nog bemalen. Hiervoor is toen naast de molen een klein electrisch vijzelgemaaltje geplaatst. De molen is als gevolg hiervan buiten bedrijf gekomen maar wordt sinds 1972 toch weer geregeld in werking gesteld.

Teneinde verrotting van de fundering te voorkomen wordt het water in de voorwaterloop sindsdien door middel van een damwand met overstort en pompje kunstmatig op de hoogte van het voormalige polderpeil van bet Geestmerambacht gehouden.

Contact Informatie


Adres:  [toon kaart]
Molenweg  1
1749CK Warmenhuizen (Harenkarspel)
Nederland (Noord-Holland)
Routebeschrijving

Openingstijden


ma-zo  hele dag


boekHotels rondom De Grebmolen
emailbart-henny@planet.nl
tel(072) 5621856
wchOnbekend of er voorzieningen zijn voor rolstoelers
wifiOnbekend beschikbaarheid draadloos internet
smokeOnbekend of er voorzieningen zijn voor rokers


Hot locaties in Nederland:
Molen
grote kaart (locatie bij benadering)
Molenweg 1, 1749CK Warmenhuizen (Harenkarspel)


De Grebmolen, Warmenhuizen - informatie, agendas, shows, programma, nieuws


De Grebmolen lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nl


In de buurt van De Grebmolen [buurtkaart]

De Ooievaar (Café)
Dorpsstraat 186
ongeveer 38 minuten lopen (1750 meter)
Coco bar (Café, Café->Bar)
Dorpsstraat 195
ongeveer 38 minuten lopen (1750 meter)
Snackbar Shoarma Cairo (Café, Café->Bar, Restaurant->Snackbar)
Pastoor Willemsestraat 0ONG.
ongeveer 39 minuten lopen (1820 meter)
Het Dorpshuis (Overige Horeca)
Dorpsstraat 126
ongeveer 39 minuten lopen (1820 meter)
Snackbar De Evenaar (Overige Horeca)
Dorpsstraat 110
ongeveer 40 minuten lopen (1820 meter)
Kantine Kemper (Café)
Doorbraak 2
ongeveer 41 minuten lopen (1890 meter)
Italia Express (Overige Horeca)
Doorbraak 1
ongeveer 41 minuten lopen (1890 meter)
Markt Dorpsstraat (Markt)
Dorpsstraat
ongeveer 41 minuten lopen (1890 meter)
Herberg De Moriaan (Restaurant)
Dorpsstraat 153
ongeveer 41 minuten lopen (1960 meter)
E-Star Sports (Fitnesscentrum)
Dorpsstraat 128
ongeveer 43 minuten lopen (1960 meter)
Warmenhuizen (Restaurant)
Dorpsstraat 107
ongeveer 44 minuten lopen (2030 meter)
't Geestmerambacht (Camping)
Westfriesedijk 39
ongeveer 45 minuten lopen (2100 meter)
Centraal (Restaurant)
Koorndijk 84
ongeveer 66 minuten lopen (3080 meter)
A.H.O.J. (Overige Horeca)
Dorpsstraat 37
ongeveer 70 minuten lopen (3290 meter)
Cafe-biljart de Vriendschap (Café)
Dorpsstraat 52
ongeveer 72 minuten lopen (3360 meter)
Cafe 't Uitje (Café)
Dorpsstraat 45
ongeveer 72 minuten lopen (3360 meter)

Gelieve onjuistheden aan ons te melden
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nl


Recentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap