Pitch: In tegenstelling tot andere kathedralen heeft de Utrechtse Domkerk geen opvallende ingang.
De kerk heeft een turbulente geschiedenis achter de rug. Het was eerst een houten kerkje op de resten van een Romeins castellum, gebouwd door de Franken. Dit werd verwoest en herbouwd als de stenen St. Maartenskerk door de Angelsaksische monnik Willibrord (omstreeks 695 na Chr.). Utrecht werd belangrijker en er onstonden steeds meer bijgebouwtjes.
In 1253 werd Utrecht grotendeels door brand verwoest. Het vuur raasde meer dan een week lang door de stad. Ook de Sint Maartensdom werd zwaar beschadigd.
De bouw van de gotische Sint Maartenskerk begon officieel in 1254 en eindigde in 1520.
In 1566 werden in Utrecht vooral de parochiekerken door de zogenaamde beeldenstorm getroffen. In 1580 was ook de Dom aan de beurt en zijn er grote vernielingen aangericht. De Dom werd een protestantse kerk.
Tijdens de Franse bezetting van 1672-1673 werd de Dom weer voor de katholieke eredienst gebruikt, nadat de soldaten van Lodewijk XIV alles wat aan het protestantisme herinnerde eruit hadden gesloopt.
In 1673 gebeurde het omgekeerde. In 1811 waren het opnieuw de Fransen die verandering brachten. Keizer Napoleon hief de kapittels op en scheidde de toren van de kerk: de toren kwam aan de wereldlijke overheid, de kerk aan de kerkelijke gemeente.
Kerk en toren zijn in de loop van de 19de en 20de eeuw verschillende keren gerestaureerd. De laatste restauratie van de kerk vond tussen 1979 en 1988 plaats. Aan de buitenkant werden o.a. alle verdwenen versieringen weer aangebracht, zoals de soms zeven meter hoge pinakels. Ze zijn herkenbaar aan hun enigszins afwijkende kleur.
In het interieur werd de opstelling van het meubilair grondig gewijzigd. De banken kregen hun oude kooropstelling weer terug: tegenover elkaar, en niet meer achter elkaar en op de kansel gericht. Die opstelling is ook functioneel bij de viering van de liturgie.
20-12-2015 Tijdens de 13e editie van de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik, dé traditionele start van het culturele kalenderjaar, openen culturele makers en instellingen hun deuren en laten ze zien wat ze in het nieuwe jaar te bieden hebben. ...lees meer