theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

De Ventjager

De Ventjager is éen van de ruim 400 wrakken van schepen die gevonden zijn bij de drooglegging van Flevoland.

Wat wij nu kennen als Flevoland was vroeger de woeste Zuiderzee waar duizenden schepen voeren. De kusten werden bevolkt door mensen die nauw verbonden waren met de zee: de visserij was een belangrijke inkomstenbron. Helaas was het werk voor de vissers niet ongevaarlijk: de vele wrakken van de schepen zijn het bewijs.

In maart 1961 werd de Ventjager ontdekt op de plek waar nu Swifterbant ligt. Bij de berging van het prachtig bewaard gebleven schip in 1986 werd door het RACM Lelystad (toen nog NISA) ook de praktisch complete inventaris gevonden. Hierdoor is het mogelijk geworden om een beeld te vormen van het leven aan boord van een schip in Nederland aan het begin van de 18e eeuw.

In deze tijd deed de Ventjager dienst als vistransportschip. De bemanning bestond vermoedelijk uit vier mensen die langs vissersschepen op de Zuiderzee voeren om daar verse vis in te kopen. Deze vis werd opgeslagen in een grote bun, een ruimte onder de waterspiegel die door gaten aan de beide zijkanten van het schip tijdens de vaart voortdurend van vers water werd voorzien.

Zo kon de vis niet bederven. De vis werd vervolgens verkocht zodra men het vaste land bereikte. Naast de handel in vis had de Ventjager ook een andere functie: de bevoorrading van de vissers met allerhande koopwaar.

Het vermoeden is dat de Ventjager ergens rond 1710 op weg moet zijn geweest van of naar zijn vermoedelijke thuishaven Amsterdam. De ruimen goed gevuld met haring, bot, kabeljauw en rog.

Helaas is er toen iets misgegaan: was het schip in zwaar weer terecht gekomen? Scheurde het zeil? Brak de mast? Raakte de schipper de macht over het vaartuig kwijt?

En..heeft de bemanning zich kunnen redden of zijn zij samen met het schip ten onder gegaan? Dit blijft een raadsel. Het scheepswrak zelf niet.
Zie ook:
» Nieuw Land Erfgoedcentrum


Probeer ook de actZoeker
Nieuws over De Ventjager

Spectaculaire verhuizing van scheepswrak de Ventjager
30-10-2008 Op 5 november wordt de Ventjager, het scheepswrak dat begin 18e eeuw als vistransportschip voer op de Zuiderzee, op spectaculaire wijze in Nieuw Land verhuisd. ...lees meer

De Ventjager - informatie, agendas, shows, nieuws


De Ventjager lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap