theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!

De Gouden Koets

De 'Gouden Koets' is de naam voor de goudkleurige berline op acht veren, getrokken door acht paarden, die Koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging in 1898 als geschenk werd aangeboden door de inwoners van Amsterdam.

De Gouden Koets is gebouwd van Javaans teakhout en deels bedekt met bladgoud. Het rijtuig, ontworpen door de gebroeders Spijker, is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en is voorzien van vele symbolische ornamenten.

Aan weerszijden van de staatsiebok is het nationale rijkswapen opgenomen. De vier wielen van de koets symboliseren zonnen. Op de kroonlijst van de koets zijn de wapens van de toenmalige 11 provincies van Nederland afgebeeld. Daarnaast is ook het wapen van de stad Amsterdam te zien.


De binnenbekleding van de Gouden Koets is van zijde, waarop vele motieven zijn geborduurd. De rugkussens zijn versierd met het rijkswapen uit 1815, de zitkussens met bloemmotieven. Op de hemelbekleding is de volgende tekst geborduurd: 'Huldeblijk van het Amsterdamsche Volk aan Hare Majesteit Koningin Wilhelmina Aº 1898'.

De Gouden Koets wordt gebruikt op Prinjesdag en tijdens Koninklijke huwelijken. De koets is een berline op acht veren, getrokken door acht paarden

Trivia:
Alleen als het staatshoofd de koets gebruikt wordt deze getrokken door acht paarden. Bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima werd de koets door zes paarden getrokken.


Probeer ook de actZoeker
Nieuws over De Gouden Koets

Prinsjesdag 2007
18-09-2007 Ieder jaar, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, spreekt de Koningin in de Verenigde Vergadering (de vergadering van Eerste en Tweede Kamerleden) de troonrede uit. Hierin staan de plannen van de regering voor het komende jaar. ...lees meer

Shows van De Gouden Koets

geweest Prinsjesdag
geweest Prinsjesdag 2008
geweest Prinsjesdag 2009
geweest Prinsjesdag 2011
geweest Prinsjesdag 2013
prinsjesdag

De Gouden Koets - informatie, agendas, shows, nieuws


De Gouden Koets lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornDisney's The Lion KingBrabants Historisch Informatie Centrum

• Karsu
• De Dijk
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap