theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Helen Levitt

Fotograaf Helen Levitt groeide op in Brooklyn, New York. Nadat ze vroegtijdig haar school verliet, werkte ze vier jaar lang voor een commercieel fotograaf waar ze zichzelf de techniek aanleerde.

In de jaren ’30 inspireerde de sociale crisis veel fotografen om voor de overheid mee te werken in projecten die de sociale problemen aan de orde stelde (zoals de farm Security Administration). Levitt daarentegen, was ervan overtuigd dat ze het leven in New York wilde vastleggen. Niet als documentatie maar als observaties.

In navolging van Cartier-Bresson kocht ze in 1936 een Leica en wandelde door de straten waar ze begon met het fotograferen van kinderen. Ze werkte voornamelijk in de armere buurten van New York, omdat het leven op straat er visueel heel interessant was.

In 1959 en in 1960 ontving Levitt twee beurzen van de Guggenheim Foundation, om dezelfde straten vast te leggen maar dit keer in kleur. In haar kleurenwerk wordt kleur een verhalend, expressief aspect van het onderwerp. Door dit sterke visuele element trekken andere onderdelen van een foto nu opeens de aandacht.

In 1943 Had Levitt haar eerste solo tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. In de jaren ’40 maakte Levitt ook 2 films, "The quiet one" en "In the Street".

Levitt heeft meerdere boeken op haar naam staan waaronder A way of seeing uit 1965, In the Street (1987), Crosstown (2001) en Slideshow (2005).

In 2008 ontving Levitt de SPECTRUM prijs, de Internationaler Preis für Fotografie der Stiftung Niedersachsen, waarbij een nieuw boek is verschenen: Fotografien 1937-1991.

Levitt (95) is bijna 70 jaar actief geweest en leeft momenteel een teruggetrokken bestaan in New York.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Helen Levitt

geweest Helen Levitt - In the Street
foto expositie

Helen Levitt - informatie, agendas, shows, nieuws


Helen Levitt lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap