theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Cy Twombly

De Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly is vooral bekend als tekenaar, schilder en beeldhouwer en is daarnaast ook met fotografie bezig.

Twombly studeert in 1948/49 aan de School of Fine Art van Boston en van 1950-52 aan de Art Students League in New york en aan het Black Mountain College.

In 1953 heeeft hij zijn eerste Solotentoonstelling in de Kootz Gallery, New York en exposeert in Europa in de Galeria d'Arte Contemporanea in Florence.

Twombly is gevormd in de traditie van het Amerikaanse abstract expressionisme. Tot de grondleggers hiervan behoorde de Nederlands/Amerikaanse schilder Willem de Kooning. Met zijn tijdgenoten Jasper Johns en Robert Rauschenberg heeft ook Cy Twombly zijn stempel gedrukt op het abstract expressionisme van de tweede generatie.

Daarnaast zijn er ook invloeden uit Europese kunsttradities zichtbaar; zoals de l’art brut, met onder andere Jean Dubuffet en Alberto Giacometti, en de écriture automatique van het Surrealisme. In die zin verenigt Twombly kunsttradities uit verschillende continenten.

Het grootste deel van zijn omvangrijke oeuvre is echter in Italië ontstaan waar hij vanaf 1957 woont. Ook zijn grote kennis van en interesse voor de Europese geschiedenis en de artefacten uit de Klassieke Oudheid vinden hier hun oorsprong.

Ook als fotograaf kijkt Cy Twombly als een schilder. Hij tast zijn onderwerpen – stillevens, bloemen, interieurs, zijn eigen schilderijen en sculpturen, strand en zeegezichten – veeleer met zijn blik af, dan dat hij ze op de best mogelijke manier wil vatten, zoals fotografen dat geneigd zijn te doen.

Zijn keuze voor het medium polaroid sluit perfect aan bij die benadering. Het levert hem niet alleen de meest primitieve maar ook de meest expressieve vormen van kleurenfotografie op.

Zo rond 1980 pakt Cy Twombly de draad van het fotograferen weer op. Dan toont hij zich een meester in de kleurenfotografie. Zijn idioom is onmiskenbaar klassiek, maar vrij in zijn interpretaties en visualisering en altijd gericht op de effecten van het licht. Het is verleidelijk beeld. Zijn vormen en oppervlaktes laten zich zo niet lezen dan wel voelen: de vormen zijn romig van kleur, de tinten zacht als een huid.

Wanneer hij echter rond 1990 met de dry prints begint – een gespecialiseerde versie van de kleurenkopie, met dikke pigmentlagen – brengt dit het maken van en denken over foto’s in een stroomversnelling. Dat is het ook het momentum waarop hij besluit om zijn ca. 400 foto’s naar buiten te brengen.Probeer ook de actZoeker
Shows van Cy Twombly

geweest Cy Twombly - Photographs 1951-2007
foto expositie

Cy Twombly - informatie, agendas, shows, nieuws


Cy Twombly lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurPoster OCTOBER METAL FEST WIJHEHotel Tapperij de PoshoornWalking With DinosaursBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap