theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock was een Brits filmregisseur. Hij was een pionier op filmtechnieken in de spannende en psychologische thrillers. Hierdoor kreeg hij de bijnaam Master of Suspense. Hitchcock staat bekend als een van de grootste regisseurs ooit.

Alfred Hitchcock werd in 1899 geboren in Londen en groeide op in een Rooms-katholiek gezin. Op zijn veertiende overleed zijn vader en volgde hij de opleiding tot ingenieur en navigator. Na zijn afstuderen werd hij de ontwerper voor een kabelbedrijf. Hij raakte geïnteresseerd in fotografie en begon bij een filmproductiebedrijf in Londen te werken. In 1920 werkte hij bij de Islington Studios, waar hij de titels van stille films bedacht.

In 1925 kreeg hij zijn eerste kans als regisseur. Hij maakte The Pleasure Garden, een flop. In 1926 maakte hij zijn debuut in het thriller genre met 'The Lodger: A Story of the London Fog'. Deze eerste echte 'Hitchcockian film' was een groot succes. In de jaren dertig maakte hij een aantal succesfilms, waaronder The Man Who Knew Too Much (1934) en The 39 Steps (1935). Daarop volgde het grote succes van The Lady Vanishes (1938). In 1939 verhuisde Hitchcock van Engeland naar Amerika voor een zevenjarig contract met Hollywood producer "David O. Selznick".

Hitchcock werd snel bekend om zijn mysterieuze films en psychologische thrillers. In 1940 maakte hij met Rebecca zijn eerste Amerikaanse film. Hitchcock werd in deze periode erg geremd door de restricties die Selznick hem oplegde. In de jaren veertig maakte Hitchcock zeer diverse films, waaronder de romantische komedie 'Mr. & Mrs. Smith' (1941), het hofdrama The Paradine Case (1947) en de donkere, verontrustende film 'Shadows of a Doubt' (1943). Die laatste was naar eigen zeggen zijn beste productie.

Daarop volgden nog veel films, waaronder Strangers on a Train (1951), Dial M for Murder (1954), Rear Window (1954), The Wrong Man (1957), Vertigo (1958). In de jaren zestig maakte hij zijn drie bekendste films: North By Northwest (1959), Psycho (1960) en The Birds (1963). Zijn laatste grote succes was 'Frenzy' (1972).

In 1980 overleed Hitchcock op 80-jarige leeftijd.Trivia:
Hitchcock was erg gesteld op zijn vrouw "Alma Reville", die hem bij iedere film hielp. Hun relatie is uitgebeeld in de film Hitchcock.

De bijnaam van Alfred Hitchcock was The Master of Suspense.

Hitchcock maakt een cameo in al zijn films.


Probeer ook de actZoeker
Alfred Hitchcock - informatie, agendas, shows, nieuws


Alfred Hitchcock lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap