theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Ila van der Pouw

Ila is geboren in Hoorn en gaat als baby’tje met haar ouders in Zaandam wonen tot haar 21e jaar. Ze verhuist, zonder haar ouders dit keer, voor een paar jaar terug naar Hoorn.Vanaf haar 25e woont ze in Schoorl, achter het Nollenbos, samen met haar drie zoons. In het theaterseizoen (september tot en met mei) reist ze met Irene Huig, haar technicus, door heel Nederland langs de theaters om daar haar voorstellingen te spelen.

In 1988 maakt Ila haar eerste voorstelling met poppen voor peuters. 'De kat in de zak' is voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. De poppen en het décor zijn door Ila op maat gemaakt zodat ze in haar Deux Cheveaux passen en de knoppen van de 3 spotjes liggen voor haar voeten op de grond. Het komt één keer voor dat het publiek zó dichtbij zit, dat de kinderen met hun handen de belichting uitdrukken en Ila midden in haar spel in het donker zit!

In die tijd ziet ze een voorstelling van The Stuffed Puppet Theatre, poppenspel voor volwassenen. Zij raakt geïnspireerd door de poppenspeler Neville Tranter en zijn werk heeft veel invloed op Ila’s speelvorm: zelf spelen omringd door zelfgemaakte medeacteurs.

Na “De kat in de zak” volgen de voorstellingen “Sire, U lacht niet”, “Circus Doemaraki”, en “Het Land van Peer”. Allen gemaakt voor kinderen vanaf 4 jaar. De voorstellingen zijn exact getimed. Er loopt een geluidsband van 50 minuten mee, zodat er onder elke scène geluid of muziek zit. Dat betekent dat Ila precies op tijd moet spelen. Het licht wordt bediend door middel van een voetschakelaar die in het décor verstopt zit.

In 1997 komt Ila beeldend kunstenares Gerda Schimmel tegen. Vanuit een hechte samenwerking ontstaat de voorstelling “Leda de Zwaan” . Gerda maakt van grote lappen stof een sprookjesachtig décor en helpt bij het vervaardigen van de poppen. Ila sluit zich aan bij een klein collectief van poppenspelers en leert bij deze groep wat de sterke en zwakke punten in haar spel zijn. Onder invloed van het collectief wordt de dramaturgie van “Leda de Zwaan” verbeterd en haar spel geregisseerd. Ze gaat met een technicus werken, Vincent Mens, die na een half jaar wordt opgevolgd door Irene huig.

In 1999 verbindt Ila zich aan het impresariaat Jongsma & Hartgring die haar voorstellingen door het hele land verkopen. Zij wordt fulltime poppenspeler.

In 2000 gaat zij samenwerken met schrijver/regisseur Rob Bloemkolk en wordt de voorstelling “Hallo Pap” geproduceerd. Gerda maakt niet alleen een prachtig décor maar deze keer ook bijna alle poppen.

In oktober van dat jaar wordt “Leda de Zwaan” bekroond met Het Jantje, een publieksprijs van de Haagse kinderjury. Stichting Maanlach wordt opgericht. De stichting heeft tot doel om hoogwaardig jeugdtheater te ontwikkelen. Technicus Irene Huig komt in dienst van de stichting. Ila wisselt van impresariaat en theaterbureau Prima Rima in Amsterdam neemt de verkoop en de boekingen van haar voorstellingen over.

Voor een nieuwe voorstelling “Robin Hood” wordt subsidie aangevraagd. De subsidie wordt afgewezen, maar de aanvraag voor het nieuwe project “DiDi” wordt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Provincie Noord Holland gehonoreerd.

In 2002 gaat “DiDi” in première. Alle poppen en het décor zijn gemaakt door Gerda Schimmel. De vliegende schotel die in “DiDi” een prominente rol speelt, wordt vervaardigd door beeldend kunstenaar/performer Piet-Jan Blaauw. Rob Bloemkolk schrijft en regisseert de voorstelling en Irene doet de belichting van “DiDi”, naar een lichtontwerp van Toss Levy. De stichting vraagt bij het Amstelveens Poppentheater een proeve aan om met Neville Tranter te kunnen werken en ook deze aanvraag wordt gehonoreerd. Tot Ila’s grote vreugde wordt haar spel gecoached door niemand minder dan haar grote voorbeeld Neville.Probeer ook de actZoeker
Shows van Ila van der Pouw

geweest DiDi
poppentheater (vanaf 6 jaar)
geweest Een ei met een staartje
geweest Het mysterie van Villa Fantoom
geweest Het Mysterie van Villa Fantoom
6+
geweest Titus

Ila van der Pouw - informatie, agendas, shows, nieuws


Ila van der Pouw lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornDisney's The Lion KingBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap