theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Malick Sidibé

Malick Sidibé is de ‘eminence grise’ van de Afrikaanse fotografie en één van de eerste Afrikaanse fotografen die met zijn werk in het Westen bekendheid kreeg.

Malick Sidibé werd in 1935 geboren, in Soloba vlakbij Bamako (Mali). Hij was de enige van zijn familie die naar Bamako werd gestuurd om een opleiding te volgen aan de Ecole des Artisans Soudanais.

Gérard Guillat, een Franse fotograaf woonachtig in Mali, huurde Malick in als assistent. Van Guillat leerde Sidibé de basisvaardigheden van de fotografie. Hij maakte vooral fotoreportages van feestjes gegeven door jongeren afkomstig uit de middenklasse van Bamako.

Toen Sidibé voor zichzelf begon in 1962 werd hij al snel een veelgevraagde fotograaf voor alle feesten en evenementen in Bamako: van voetbalwedstrijden, huwelijken en doopplechtigheden tot dansfestijnen en feestelijkheden rondom kerstmis.

Vooral opvallend zijn de foto's die hij heeft gemaakt van de zogenaamde ‘surprise parties’, georganiseerd door de Malinese jeugd zelf. Deze jongeren onderscheidden zich van elkaar door clubjes te vormen die waren vernoemd naar een pop-idool of een favoriete plaat (Los Cubanos, Les Las Vegas, Les Caïds).

Sidibé maakte soms wel vijf reportages per nacht voordat hij terugkeerde naar zijn studio om de negatieven te ontwikkelen. De feestgangers werd de mogelijkheid geboden de kartonnen vellen te bekijken waarop Sidibé alle afzonderlijke foto’s plakte, om vervolgens de foto van hun keuze te bestellen.

Midden jaren zeventig verschoof Sidibé zijn bezigheden en beperkte zich voortaan tot het maken van studioportretten en het repareren van camera's. Er zijn meer dan 1000 ‘chemises’ bewaard gebleven. Sommige zijn onderdeel van privécollecties, maar de meeste zijn nog te vinden in Studio Malick in Bamako. Deze verzameling is een uniek historisch document van de Malinese gemeenschap.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Malick Sidibé

geweest Malick Sidibé - Chemises
foto expositie

Malick Sidibé - informatie, agendas, shows, nieuws


Malick Sidibé lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornDisney's The Lion KingBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
• Soulfly
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap