theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Rijk de Gooyer

Rijk de Gooyer is een acteur die op allerlei vlakken zich heeft bewezen. Zo was hij komiek, acteur in film en TV en columnist. Ook heeft hij een aantal muziekhits gehad.

De Gooyer werd in Utrecht geboren en getogen in een gereformeerd bakkersgezin. Hij had een twee-eiige zus Ankie. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het bevrijdingsleger, waar hij werd opgeleid tot tolk. Hij schreef het boek 'Gereformeerd en andere verhalen' over zijn ervaringen daar.

Na de oorlog werd hij leerlingverslaggever bij de NCRV. Van hieruit ontwikkelde hij zich tot komiek en hoorspelacteur. In 1948 belandde hij bij het ABC cabaret van "Wim Kan". Vanaf 1952 vormde hij het practical jokes tweetal 'Johnny en Rijk' met "Johnny Kraaykamp".

Van 1959 tot 1961 volgde De Gooyer een acteursopleiding in Berlijn. Hij speelde vervolgens in onder andere Soldaat van Oranje, De Avonden en Hoogste Tijd. Ook maakte hij reclamespotjes voor het Franse kaasmerk Paturain en verzekeringsmaatschappij Reaal. In 1964 had De Gooyer een hit met 'Brief uit La Courtine' en in 1967 scoorde hij samen met Johnny Kraaykamp een nummer één hit met 'De Bostella'.


Ten slotte was Rijk de Gooyer ook een columnist. Hij begon met Eelke de Jong en Peter van Straaten de column 'Beste Jongens' in de Haagsche Post.


Trivia:
De Gooyer won drie keer een Gouden Kalf. De eerste won hij in 1982 voor zijn gehele oeuvre. De tweede en de derde gooide hij uit het raam van de taxi omdat hij de uitreiking een armetierige vertoning vond.

De Gooyer is lange tijd een echte kroegtijger geweest. Hem werd in veel cafés de toegang geweigerd wegens wangedrag.


Probeer ook de actZoeker
Rijk de Gooyer - informatie, agendas, shows, nieuws


Rijk de Gooyer lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap