theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

György Konrád

György Konrád is schrijver en essayist, maar vooral een verpersoonlijking van de woelingen van de afgelopen eeuw. Als elfjarig joods jongetje besloot hij zijn dorp te ontvluchten om in Boedapest onder te duiken. Een dag na zijn vlucht werden zijn schoolgenootjes opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz.

In 1956 was hij getuige van de bloedige Sovjet-reactie op de Hongaarse opstand. Konrád studeerde literatuurwetenschappen, sociologie en psychologie in Boedapest.

Sinds 1969 verschenen vele romans en essays van zijn hand, waaronder 'De bezoeker', 'De medeplichtige', 'Tuinfeest', 'De oude brug' en 'Nalatenschap'. Zijn werk was tot 1988 in Hongarije verboden.

Zijn eerste roman A látogató (De bezoeker) was in 1969 het grootste succes van de boekenweek. Zijn tweede roman werd in 1977 sterk gecensureerd uitgegeven. In 1973 kreeg hij een waarschuwing van de officier van justitie en werd hij ontslagen.

In 1973 en 1974 schreef hij met Iván Szelényi het historisch-filosische essay Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz. Het manuscript werd door de overheid in beslag genomen. Tegen de auteurs werd een onderzoek ingesteld en ze werden beschuldigd van staatsgevaarlijke activiteiten.

In 1979 werd Konrád gearresteerd op grond van 'subversieve agitatie'. De aanleiding was zijn sociologische studie De Mars naar de Macht van de Intellectuelen. De arrestatie bracht wereldwijd een golf van protesten teweeg. Konráds leven roept de vraag op hoe hij zich staande heeft weten te houden temidden van zijn gruwelijke ervaringen.Trivia:
Konrád was voorzitter van de internationale schrijversorganisatie PEN en is, sinds 1997, voorzitter van de Berlijns-Brandenburgse Kunstacademie.


Probeer ook de actZoeker
Nieuws over György Konrád

20 Jaar Gulliver: Konrád in Amsterdam
01-05-2008 In december 2007 was het precies twintig jaar geleden dat vooraanstaande schrijvers en intellectuelen uit maar liefst 20 landen uit toenmalig Oost- en West-Europa op uitnodiging van Günter Grass een week te gast waren in het Hilton Hotel Amsterdam. Op 18 mei wordt wederom in het Hilton hier bij stilgestaan. ...lees meer

Shows van György Konrád


György Konrád - informatie, agendas, shows, nieuws


György Konrád lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap