theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Kurt Lubinski

De Duitse emigrantenfotograaf Kurt Lubinski (Berlijn 1899-New York 1969) is tegenwoordig voor velen een onbekende naam, maar in de jaren twintig en dertig was hij een succesvolle fotojournalist. Aanvankelijk in Duitsland, maar later ook in Nederland vestigde hij vooral met reisreportages de aandacht op zich.

Lubinski maakte aan het eind van de jaren twintig carrière als fotograaf bij het Berlijnse uitgeversconcern Ullstein Verlag. In 1933 emigreerde hij naar Nederland, op de vlucht voor de nationaal-socialisten omdat hij joods was.

In ons land zette hij zijn werk voort en vervulde een pioniersrol in het nieuwe genre van de reisjournalistiek. In opdracht van bekende Nederlandse geïllustreerde weekbladen reisde hij als een van de eerste fotojournalisten door de randgebieden van de Sovjet-Unie (Siberië en Centraal-Azië), Afrika en het diepe zuiden van de Verenigde Staten.

Met zijn foto’s van vreemde culturen en exotische volkeren liet hij een massapubliek voor het eerst kennismaken met onbekende continenten. De fotografische benadering van Lubinksi was opmerkelijk modern. Bij hem ontbreken de etnografische stereotyperingen van de toenmalige reisfotografie. In plaats daarvan zien we vooral individuen uit een grote verscheidenheid van culturen.

In 1937 week Lubinski uit naar Engeland en in 1943 naar de Verenigde Staten. Hij gaf het fotograferen op, zijn archief ging verloren, en zijn naam raakte in vergetelheid.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Kurt Lubinski

geweest Kurt Lubinski: Fotograaf in exil
foto expositie

Kurt Lubinski - informatie, agendas, shows, nieuws


Kurt Lubinski lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornDisney's The Lion KingBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap