theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Armando

Armando was het pseudoniem van Herman Dirk van Dodeweerd. Later heeft hij zijn naam officieel veranderd in Armando.

Armando behoort tot de belangrijkste na-oorlogse Nederlandse kunstenaars. Hij wordt nationaal en internationaal gewaardeerd als beeldend kunstenaar, schrijver, film- en documentairemaker en violist.

Het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van Armando komt voort uit een permanente confrontatie met de waanzin van de Tweede Wereldoorlog. Armando put zijn inspiratie uit zijn jeugdervaringen, ervaringen die hij verwerkt in zijn oeuvre. De thematiek van de oorlog loopt als een rode draad door zijn werk.

Hij is geboren in Amsterdam, maar woonde tijdens de oorlog in Amersfoort dicht bij kamp Amersfoort. Al spelende in de omringende bossen werd hij al heel jong geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog.

Hij haalde zijn diploma gymnasium-alpha en keerde terug naar de hoofdstad om er kunstgeschiedenis te studeren. Naast zijn muzikale talent begon hij ook zijn schilder- en schrijfkwaliteiten te ontwikkelen.

Vanaf 1979 woonde hij ruim 25 jaar afwisselend in Amstelveen en Berlijn. Vanuit Berlijn schrijft Armando jarenlang columns voor NRC Handelsblad, die later verscheidene keren gebundeld zijn.

In Amersfoort werd in 1998 het Armando Museum geopend. Een museum dat geheel gewijd is aan het oeuvre van de kunstenaar. Op 22 oktober 2007 werd het Armando Museum door brand verwoest. Daarbij verbrandde ook een groot deel van de kerncollectie van het museum.

Het Armando Museum bezat tot de brand eenentwintig schilderijen en een grote sculptuur van Armando. Hiervan zijn dertien schilderijen bij de brand verloren gegaan.
Trivia:
Voor zijn bundel 'Machthebbers' ontving Armando de Bordewijkprijs en de Multatuliprijs. Deze laatste prijs kreeg hij ook voor 'De straat en het struikgewas'.

Voor 'Het gevecht' mocht Armando de Herman Gorterprijs ontvangen en in 1985 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Jacobus van Looyprijs voor dubbeltalenten. Voor 'Dierenpraat' ontving hij in 2000 een Zilveren Griffel.


Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Armando

Opening Het Gebouw in Landhuis Oud Amelisweerd
04-09-2012 Na een lange periode van onzekerheid is Museum Oud Amelisweerd in landhuis Oud Amelisweerd een feit. De Armando Collectie van het voormalig Armando Museum in Amersfoort verhuist naar het nieuwe Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik. ...lees meer
Armando Museum ontvangt 1 miljoen euro
11-02-2010 Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij in Museum van Speelklok tot Pierement te Utrecht werd bekend gemaakt dat het Armando Museum een bedrag van 1 miljoen euro ontvangt uit de afdracht van 2009. ...lees meer
'Armando'
17-01-2008 Op 22 oktober 2007 werd het Armando Museum door brand verwoest. Daarbij verbrandde ook een groot deel van de zogenaamde kerncollectie van het museum. Het weekeind van 23 en 24 februari toont het Armando Museum zijn veerkracht in een korte expositie. ...lees meer

Shows van Armando


Armando - informatie, agendas, shows, nieuws


Armando lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap