theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Sjoerd Dijkhuizen

Tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen (1972) groeit op in een omgeving van jazz en bebop, waardoor zijn affiniteit met deze muziek zich vroeg ontwikkelt. Rond zijn tiende begint hij met het volgen van piano-en klarinetlessen. Vanaf zijn twaalfde wordt Sjoerd door zijn jazz-liefhebbende vader meegenomen naar de jazz cursussen/concerten van het trio van pianist Rein de Graaff.

Tijdens deze concerten hoort hij o.a. de tenor saxofonisten Johnny Griffin, Arnett Cobb, Teddy Edwards en Clifford Jordan. Vanaf die periode gaat Sjoerd zich richten op de saxofoon. Door het meespelen met platen begint Sjoerd met het zich eigen maken van het bebop idioom. Op 19 jarige leeftijd gaat hij naar het Hilversums Conservatorium, waar hij les krijgt van Ferdinand Povel. In 1996 studeert hij aan dit instituut af. Tijdens zijn studie speelt Sjoerd in diverse orkesten, zoals de Midland Big Band, de Ramblers en het Metropole Orkest.

De basis van Sjoerd's speelstijl is geworteld in de traditie van de grote jaren ’50 saxofonisten als Hank Mobley, Sonny Stitt en Zoot Sims. Zijn uitmuntende instrumentbeheersing, alsmede groot gevoel voor rust en ruimtelijkheid zorgen ervoor dat zijn lyrische spel goed tot uiting komt. Dit maakt Sjoerd een gevraagd solist bij diverse (big)bands. Als sideman is hij te beluisteren bij artiesten als Greetje Kauffeld, Rita Reys, New Cool Collective, Frans Elsen, Cees Slinger en Jarmo Hoogendijk. Ook was Sjoerd solist bij Jessye Norman’s Ellington Project in Parijs. Verder is Sjoerd sinds de oprichting in 1996 lid van de New Concert Big Band (o.l.v. Henk Meutgeert), nu bekend als het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.Dit orkest heeft inmiddels veel grootheden begeleid, waaronder Johnny Griffin, Lee Konitz, Cedar Walton, Joe Henderson en Dave Pike. Ook speelt Sjoerd met kleine formaties o.a. kwartet met pianist Rein de Graaff. Van deze groep is de CD ”After Hours”, live in Jazzclub de Pompoen in Amsterdam, uitgebracht. Hiernaast treedt Sjoerd regelmatig op in kwartetbezetting met gitarist Martijn van Iterson waarbij ook composities van eigen hand gespeeld worden.


Zie ook:
Overige:
» Sjoerd Dijkhuizen Quartet
Probeer ook de actZoeker
Shows van Sjoerd Dijkhuizen


Sjoerd Dijkhuizen - informatie, agendas, shows, nieuws


Sjoerd Dijkhuizen lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap