theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Ramses Shaffy

Geboren: 29-08-1933, Nederland
Gestorven: 01-12-2009
Beroep: Muzikant > Zanger
Genres: Nederlands > Levenslied, Nederlands
Shaffy werd geboren in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine, als zoon van een Egyptische diplomaat en een Poolse gravin van Russische afkomst. Hij groeide op in Cannes bij zijn moeder. Toen deze tuberculose kreeg, kwam Shaffy via een tante in Utrecht en een kindertehuis, in een Leids pleeggezin terecht. Het afscheid van zijn moeder is een ingrijpend moment in zijn leven geweest, getuige zijn liedje 'De trein naar het noorden'.

Hij maakte de middelbare school niet af en werdt in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool. Vervolgens debuteerde hij in 1955 bij de Nederlandse Comedie. In 1960 reisde hij met zijn partner Joop Admiraal naar Rome in de hoop daar werk te vinden als filmacteur. Onverrichterzake keerden ze weer terug. In 1964 richtte Shaffy de theatergroep Shaffy Chantant op. Hij werkte langdurig samen met zangeres Liesbeth List en pianist Louis van Dijk. Anderen - onder wie Thijs van Leer - maakten korte tijd deel uit van zijn ensemble. Met Liesbeth List zette hij het onder andere het lied Pastorale op de plaat, een lied dat grote bekendheid zou verwerven.

Shaffy trad vanaf begin jaren tachtig ook weer op als acteur, zowel in films als op de planken (Toneelgroep Amsterdam). Hij oogstte in 1993 succes met zijn vertolking van Don Quichotte in de musical De man van La Mancha van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. In 2002 maakte Pieter Fleury een documentaire over hem: ('Ramses'), die op het Nederlands Filmfestival in Utrecht een Gouden kalf won.

Na enkele keren 's nachts op straat door criminelen te zijn gemolesteerd, belandde Shaffy in een Amsterdams verpleegtehuis. Dit had ook te maken met langdurig, overmatig alcoholgebruik. Volgens sommigen lijdt hij aan het syndroom van Korsakov, maar zijn artsen hebben die diagnose nooit gesteld.

In het najaar van 2005 stond hij voor het eerst sinds jaren weer in de hitparades, met een nieuwe versie van zijn hit 'Laat me' (uit 1978), dit keer samen gezongen met de band Alderliefste en Liesbeth List.

Shaffy overleed op 1 december 2009 aan de gevolgen van slokdarmkanker.


Zie ook:
Prijzen - Toegekend:
» De Gouden Harp (1980)
Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Ramses Shaffy

Ramses Shaffy (76) overleden
01-12-2009 Op woensdag 2 december is zanger Ramses Shaffy in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij werd 76 jaar. ...lees meer

Shows van Ramses Shaffy

geweest Muziekavond rond Ramses Shaffy
geweest Ramses, De Liederen
geweest Shaffy Weekend
Eenmalig winterfestival
geweest Shaffy Weekend
Eenmalig winterfestival

Ramses Shaffy - informatie, agendas, shows, nieuws


Ramses Shaffy lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap