theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Salman Rushdie

Salman Rushdie is waarschijnlijk een van de meest gekende schrijvers in de wereld. Dat komt niet zozeer door zijn boeken, maar door het ophefmakende doodvonnis dat over de Indisch-Engelse schrijver werd uitgesproken. Zijn roman 'De duivelsverzen' (1988) werd door de Iraanse ayatollah Khomeini als godslasterlijk beschouwd jegens de islam.

In 1989 sprak Khomeini een fatwa uit, waarbij hij elke moslim op de wereld de toestemming en zelfs de opdracht gaf om de schrijver te vermoorden. De moordenaar zou een premie van drie miljoen dollar krijgen. Rushdie dook onder en overleeft alsnog de fatwa, maar toch vielen er in deze zaak al diverse slachtoffers.

De Italiaanse en Noorse vertalers van zijn boek werden gewond bij een aanslag, de Japanse vertaler werd vermoord. Het protest tegen deze aanslag op de vrijheid van meningsuiting was aanvankelijk groot maar verdween langzaam uit beeld zonder dat de doodsbedreiging werd opgeheven.

Rushdie werd in 1947 geboren in Bombay. Op vroege leeftijd verliet hij India en woont hij al meer dan dertig jaar buiten zijn geboorteland. De rode draad in zijn werk is zijn haat-liefdeverhouding met India en zijn vertrek naar het Westen. Rushdie zegt door zijn schrijven zijn geboorteland te willen beschrijven en doorgronden.

Zijn debuut 'Grimus' (1975), was deels een fantasievertelling, deels sciencefiction. Zijn volgende boek, 'Midnight's Children' (Middernachtskinderen), bracht hem literaire roem. Hiervoor ontving Rushdie de 'Booker Prize 1981' en in 1993de 'Booker of Bookers Prize'.

Rushdie's werk wordt vertaald in een groot aantal landen en hij heeft verschillende literaire onderscheidingen ontvangen. Zijn roman 'De laatste zucht van de Moor' werd in 1995 onderscheiden met de 'Whitbread Prize', en in 1996 met de 'Aristeion Literary Prize' van de Europese Unie.


Trivia:
Op 16 juni 2007 werd Salman Rushdie geridderd door Koningin Elisabeth II.
Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Salman Rushdie

Interview Rufus Wainwright op Crossing Border
12-09-2007 Op woensdag 21 november treedt Rufus Wainwright op tijdens het Crossing Border Festival. Rufus Wainwright wordt geďnterviewd door de Belgische popjournalist Serge Simonart. ...lees meer
Salman Rushdie op Crossing Border Festival
04-07-2007 Tijdens het Crossing Border festival van 18 tot en met 24 november aanstaande in Den Haag zal schrijver Salman Rushdie optreden. Rushdie veroorzaakte eind jaren tachtig veel ophef in de islamitische wereld met zijn boek 'De Duivelsverzen'. ...lees meer

Shows van Salman Rushdie


Salman Rushdie - informatie, agendas, shows, nieuws


Salman Rushdie lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap