theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh was een Nederlands kunstschilder. Van Gogh wordt tegenwoordig gezien als één van de grootste schilders die ooit hebben geleefd.

Deze erkenning kwam echter pas laat. Zo werd gedurende zijn leven slechts één schilderij verkocht: La vigne rouge (tegenwoordig in het Pushkin Museum in Moskou).

Het werd gekocht door Anna Boch, een Belgische kunstenares en zus van zijn vriend Eugène Boch. Ze kocht het voor 400 toenmalige frank, op de expositie van de Brusselse Les XX, in 1890, slechts een paar maanden voor zijn dood.

De periode in Vincent van Goghs leven die het meest tot de verbeelding blijft spreken is zijn verblijf in Arles. In een ongelofelijke uitbarsting van creativiteit, in de gloeiende hitte en regelmatig geplaagd door een venijnige mistral, maakte hij in en moordend tempo zijn bekendste meesterwerken, waaronder: Dezaaier, Deoogst, een aantal versies Zonnebloemen, het PortretvandepostbodeRoulin, DeslaapkamervanVincent en Caféterrasbijavond.

In Arles ook werkte hij in een problematische vriendschapsrelatie een tijdje samen met Gauguin, en het is daar dat hij in een vlaag van verstandverbijstering zijn linkeroorlelletje afsneed. Hij eindigde zijn verblijf in Arles in een totale geestelijke verwarring, geplaagd door aanvallen van waanzin, en moest uiteindelijk opgenomen worden in het ziekenhuis voor geestelijk gestoorden in Saint-Rémy en Provence. Maar ook daar bleef hij tussend de aanvallen door bezig met schilderen.

Op 27 juli 1890 loopt Van Gogh een korenveld in en schiet zichzelf in de borst. Hij strompelt terug naar zijn kamer, waar hij twee dagen later, op 29 juli overlijdt.

Over de oorzaken die uiteindelijk geleid hebben tot Vincents zelfmoord in zijn laatste verblijfplaats, Auvers-sur-Oise, zijn boeken vol geschreven. Van alles is aangevoerd, jarenlange ondervoeding, een diepe, aangeboren melancholie, overmatig alcolholgebruik, vooral van het kwalijke absinth, epilepsie, syphilis, paranoïde schizofrenie, of een combinatie van deze mogelijkheden.

In de tien jaar dat Van Gogh als kunstenaar actief was (1880-1890), heeft hij een groot aantal kunstwerken gemaakt, waarvan ruim 860 schilderijen en bijna 1200 werken op papier bewaard zijn gebleven.

Het grootste deel - 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten - bevindt zich in het Van Gogh Museum. Daarnaast zijn er veel werken van de kunstenaar te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo en in het Parijse Musée d’Orsay.

De rest is verspreid over diverse musea en particuliere collecties, van Nederland tot in de Verenigde Staten en Japan.
In 2002 heeft Het Vincent van Gogh Museum te Amsterdam voor hem de Pael Cultuurbul mogen ontvangen.

Trivia:
Van Goghs korte, maar veelbewogen leven begon al met een merkwaardig toeval: hij werd geboren op precies dezelfde dag, maar een jaar later, als zijn dood geboren broertje dat ook Vincent was genoemd.

Dat broertje lag bovendien begraven op het kerkhof van de kerk waar zijn vader predikant was, en waar de familie Van Gogh iedere zondag naar toe ging.


Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Vincent van Gogh

2015: Het jaar van Van Gogh
05-01-2015 In 2015 herdenken verschillende Europese steden het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh met speciale tentoonstellingen en culturele evenementen rond het thema; 125 jaar inspiratie. ...lees meer
Nieuwe Van Gogh
09-09-2013 Het Van Gogh Museum in Amsterdam kondigde vandaag aan dat zij een nieuw schilderij van Vincent van Gogh (1853-1890) ontdekt hebben. Het werk Zonsondergang bij Montmajour heeft Van Gogh in 1888 gemaakt nabij Arles in het zuiden van Frankrijk. ...lees meer
Drie prestigieuze prijzen voor IMAX-productie Van Gogh
24-09-2009 Sinds de feestelijke premičre in Omniversum op 9 februari trok de IMAX-productie Van Gogh al meer dan dertigduizend bezoekers. Deze week werd de succesvolle grootbeeldfilm bovendien bekroond met drie prestigieuze, internationale prijzen. Van Gogh, met de commentaarstem van "Jeroen Krabbé", draait nog t/m zondag 6 december in Omniversum, Den Haag. ...lees meer

Shows van Vincent van Gogh


Vincent van Gogh - informatie, agendas, shows, nieuws


Vincent van Gogh lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap