theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Pim Reijntjes

Pim Reijntjes maakte in de meidagen van 1940 als dienstplichtig militair het bombardement van Rotterdam mee, zijn gruwelijke eerste oorlogservaring. Tijdens de oorlog werd hij actief in het verzet en sloot zich aan bij een groep Engelandvaarders. Dit is de benaming voor Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog uitweken naar Engeland om actief deel te nemen aan de oorlog tegen de Duitsers. Begin 1943 vertrok hij uit IJmuiden met een vissersboot. Zij werden verraden en de hele groep belandde in de gevangenis van Scheveningen, het beruchte Oranjehotel.

Na enkele maanden werd Reijntjes overgeplaatst naar kamp Vught en vervolgens naar de concentratiekampen Amersfoort, Natzweiler (in de Elzas) en Dachau (bij München). De gevangenen moesten zware lichamelijke arbeid verrichten. In combinatie met een tekort aan sanitaire voorzieningen en voedsel leidde dit tot veel slachtoffers. In september 1944 werd het kamp Natzweiler bij het naderen van de geallieerde legers geëvacueerd naar Dachau. Omdat dit kamp al overvol was, werden de nieuwe gevangenen zo snel mogelijk weggewerkt naar een van de buitencommando's van Dachau. Reijntjes kwam terecht in Lauingen waar hij tewerk werd gesteld in een fabriek van Messerschmidt, waar onderdelen werden gemaakt voor gevechtsvliegtuigen. Op 29 april 1945 werd hij in Dachau met 23 duizend andere gevangenen door het Amerikaanse leger bevrijd.

Na de oorlog werd hij omroeper bij Radio Herrijzend Nederland. Na vijftien jaren radiowerk stapte hij over naar de televisie en werd nieuwslezer bij het NOS-journaal, later redacteur-verslaggever bij de Dienst TV-programma's van de NOS. In 1983 ging Pim Reijntjes met pensioen. Zijn vroegere kampgenoten heeft hij nooit uit het oog verloren; onder meer werd hij bestuurslid van de Vriendenkring van Oud-Dachauers.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Pim Reijntjes


Pim Reijntjes - informatie, agendas, shows, nieuws


Pim Reijntjes lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornDisney's The Lion KingBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap