theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Willem Holleeder

Willem Frederik Holleeder is een invloedrijke Nederlandse crimineel. De bijnaam van Holleeder is De Neus wegens de omvang van zijn neus.

Willem Holleeder is op 29 mei 1958 geboren in Amsterdam. Zijn vader werkt jarenlang bij Heineken, maar raakt aan de drank en verliest zijn baan. De jonge Willem groeit op in de Staatsliedenbuurt, die hij samen met een aantal "brommervrienden" onveilig maakt. Halverwege de jaren zeventig worden de brommers ingeruild voor dure auto's en verplaatst de groep zich naar de Jordaan.

Daar richten ze hun aannemersbedrijf "Epan B.V." op en drijven ze handel in een aantal horecagelegenheden. Na het faillissement van hun bouwbedrijf - ze blijven nog wel in het bezit van hun timmerfabriek in het Westelijk Havengebied - belanden ze in de 'koppelbazerij', waarbij in de bouw op illegale wijze arbeidskrachten worden geleverd. Deze "zwarte uitzendorganisatie" wordt na een jaar ontmanteld. Een nieuwe carrière volgt wanneer een aan lager wal geraakte makelaar hen kennis laat maken met de huizenhandel. Tot medio 1981 loopt die handel zeer goed, maar daarna gaat het bergafwaarts.

Willem Holleeder, Cor van Hout, Frans Meijer, Jan Boellaard en Martin Erkamps besluiten het grootser aan te pakken door één van de rijkste mensen van ons land te ontvoeren: biermagnaat Freddy Heineken. Samen met zijn chauffeur wordt hij onder erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden in een loods in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Heel Nederland volgt de zaak op de voet en hoopt op een goede afloop.

Die komt nadat het Heineken-concern 35 miljoen gulden aan losgeld betaalt. Het merendeel daarvan wordt later teruggevonden in de bossen bij Zeist. Boellaard en Erkamps worden vrijwel direct gearresteerd. Op de overige drie daders wordt een klopjacht geopend. Meijer meldt zich daarop vrijwillig op het Amsterdamse hoofdbureau.

Holleeder en Van Hout worden in 1984 in Frankrijk gearresteerd en uitgeleverd aan Nederland. Ze krijgen een gevangenisstraf van elf jaar opgelegd. Begin jaren negentig komen ze allebei weer vrij. Na zijn vrijlating begeeft Holleeder zich weer in het criminele circuit. Hij zou zich bezighouden met grootschalige drugshandel en afpersingspraktijken, maar justitie kan daarvoor geen bewijs op tafel krijgen.

In 2002 duikt de naam van Holleeder weer op in het nieuws. Het maandblad Quote publiceert een foto van hem in gezelschap met vastgoedhandelaar Willem Endstra, die wordt beschouwd als de "bankier" van de Nederlandse onderwereld. Volgens crimineel John Mieremet is Holleeder de sterke arm van Endstra. Eerder verklaart Holleeder nog dat hij de vastgoedhandelaar nauwelijks kent.

Er verschijnen verhalen dat Holleeder Endstra afperst. Hij zou Endstra meermalen hebben afgetuigd in het Amsterdamse bos om hem te dwingen tot betaling over te gaan. Wanneer Endstra in mei 2004 vlakbij zijn kantoor in Amsterdam wordt doodgeschoten, worden huiszoekingen gedaan in de woning van Holleeder, zijn vriendin en zijn financiële adviseur.

Hoewel er opnieuw geen bewijzen zijn, wordt gesuggereerd dat Endstra geliquideerd is omdat die samen met Hells Angels-president Willem van Boxtel, oftewel Big Willem, een aanslag beraamde op Holleeder. Big Willem wordt daarop geroyeerd door de clubleden, die weer zouden samenwerken met Holleeder. Holleeder wordt ook genoemd als mogelijke opdrachtgever voor de recente liquidaties van John Mieremet, Evert Hingst en Cees Houtman. Hij zou een conflict met hen hebben gehad over vastgoedactiviteiten.

In de nacht van 29 op 30 januari 2006 wordt Holleeder op verdenking van afpersing en mishandeling van onroerendgoedhandelaren aangehouden. Een van de slachtoffers was de in 2004 geliquideerde Endstra. Op 21 maart 2006 meldt het Amsterdamse dagblad Het Parool dat Willem Endstra uitgebreid zou hebben gesproken met de Criminele Inlichtingendienst van de Amsterdamse recherche. De krant heeft de hand gelegd op een 254 pagina's tellend dossier van uitgewerkte bandopnamen.

Endstra zou in de 15 gesprekken van 20 maart 2003 tot en met 28 januari 2004 onder meer hebben verklaard dat Holleeder verantwoordelijk was voor 25 liquidaties, onder andere die op diens zwager Cor van Hout en op Sam Klepper, Jan Femer, George Plieger, Magdi Barsoun, Jules Jie en Gijs van Dam. Hij zou Endstra vaak van te voren hebben verteld dat er weer een liquidatie ging plaatsvinden. Endstra zou zo in 2002 John Mieremet voor een op handen zijnde liquidatie hebben geprobeerd te waarschuwen.


Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Willem Holleeder

Film over Endstra en Holleeder in de maak
10-11-2006 Regisseur Gerrard Verhage en producent René Huybrechtse gaan een film maken over vastgoedhandelaar Willem Endstra en vermeend topcrimineel Willem Holleeder. Dat heeft Huybrechtse deze week bevestigd. ...lees meer

Willem Holleeder - informatie, agendas, shows, nieuws


Willem Holleeder lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap