theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Joris Ivens

Joris Ivens (geboren te Nijmegen in 1898) maakte vanaf 1912 tot aan zijn overlijden in 1989 ruim 80 films in meer dan 20 landen. Zijn leven en werk bieden dan ook een uniek overzicht van de turbulente 20e eeuw, waarin hij met zijn camera de wereld exploreert in een tijd dat nieuwe communicatie- en transportmiddelen als film, radio en TV, treinen, auto's en vliegtuigen de wereld bereikbaar en zichtbaar maken en wereldoorlogen, mondiale migratie, revoluties en wereldhandel het lot van mensen met elkaar laat delen.

Het tijdperk van Ivens is dat van de film, van het telegram, de typemachine en het vliegtuig, van de Russische Revolutie in 1917 tot de Val van de Muur in 1989, van de opkomst en afgang van de artistieke en politieke avant-garde.

Hij groeide op in een familie van fotografen waarin "observeren", zowel met het blote oog als met de cameralens, belangrijk was en met die achtergrond probeerde hij de aanstormende moderne wereld met een nieuw medium en in een vernieuwende beeldtaal weer te geven.

Zelf afkomstig uit een middenklassemilieu van ondernemers was hij vele jaren aanhanger van het communisme en zette hij zich als wereldburger in voor sociale vooruitgang, tegen fascisme en kolonialisme en voor onafhankelijkheid van Derde Wereldlanden. Met een rotsvast geloof in de goede afloop, dat hem lange tijd blind maakte voor de totalitaire verleiding.

Naast beelden vol sociaal-politiek engagement zien we in zijn oeuvre de kant van de gevoelsmens en de dichter die met slechts tien minuten film de essentie van iets ongrijpbaars als een regenbui of de wind overtuigend weet vast te leggen. Beide aspecten komen voort uit dezelfde passie voor "beweging" en het bewegende beeld.

In Ivens persoonlijkheid strijden een romantische houding ten op zichte van de natuur en zijn rol als kunstenaar met de rationale houding van de modernist en ondernemer. Hij had de vaardigheid zich gemakkelijk aan te passen aan andere mensen, sferen, culturen, landen of technische ontwikelingen en desondanks geheel zichzelf te blijven.


Joris Ivens films, nieuw en filmstills en meer bij biosAgenda.nl

Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Joris Ivens

Oeuvreprijs Ivens
11-10-2006 Het documentaire festival Docupolis in Barcelona heeft haar jaarlijkse oevreprijs postuum aan het werk van Joris Ivens toegekend. ...lees meer

Joris Ivens - informatie, agendas, shows, nieuws


Joris Ivens lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap