theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Yang LiPing

*****  (Stemmen: 1 - Ø 5)
Yang LiPing werd geboren in het stadje Dali als oudste van vier kinderen. Haar ouders, landbouwers, behoorden tot de Bai, een etnische minderheid in deze regio. Bij de Bai behoorde het zingen en dansen altijd al tot de rituelen en levensstijl.

"Mijn grootmoeder was de beste zangeres van het dorp. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een keer wakker werd en haar stem hoorde. Mijn opa was overleden en ze zong de hele dag lang - over alle details van hun leven. Dat was ons leven: mijn familie was gek op zingen en dansen."

Op 11-jarige leeftijd verhuisde Yang met haar familie naar Xishuangbanna, een regio in zuidelijk Yunnan. Hier sloot ze zich bij een lokale dansgroep en werd ze vooral verliefd op een populaire volksdans die de bewegingen van een pauw, een symbool van de Bai, imiteert.

Als jonge volwassene verhuisde de begaafde danseres vervolgens naar Peking om te dansen bij het "Central Nationalities Song and Dance Ensemble". Ze maakte zich de pauwendans helemaal eigen en voegde er haar eigen bewegingen aan toe. In 1986 won ze met die choreografie en dans de eerste prijs in een nationale wedstrijd.

Na het winnen van deze prijs werd Yang onmiddelijk omgedoopt tot 'Pauwenprinses' en trok ze door heel China volle theaterzalen met haar dans "Spirit of the Peacock".

In de jaren die hierop volgden verlegde Yang haar aandacht enigszins van het dansen naar de choreografie en regie, maar ze bleef in haar eigen shows optreden. De show "Dynamic Yunnan" bevatte 70 dansers uit die provincie die rituele volksdansen, daverende drums, zang en verleidelijke elegantie ten tonele brachten.

In 2006 zal het werk van Yang LiPing eindelijk in Europa te zien zijn. Dan brengt zij de grootse show "Shangri La - The Chinese Dance Sensation". Over een aards paradijs, waar de mens in eenheid leeft met de natuur.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Yang LiPing

geweest Shangri La
Wereldmuziek

Yang LiPing - informatie, agendas, shows, nieuws


Yang LiPing lezersmeningen

pauwendans/YangLiPing
Ik heb haar gezien in de pauwendans 8 dagen geleden in Kunming.Fantastisch is de minste beoordeling.Kan helaas geen beelden van haar dans vinden op Internet.
Een DVD is niet verkrijgbaar
christine117, 03-11-2007, 19:29
***** 5/5
Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap