theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Rien Poortvliet

Rien Poortvliet wordt wel “de populairste schilder van Nederland” genoemd. Ooit heeft hij in een interview op de vraag of hij kunst maakt geantwoord: “Het zal me een rotzorg zijn! Ik hoor niet bij een isme.” De in 1995 overleden tekenaar Rien Poortvliet beschouwde zichzelf meer als een illustrator en als een “pure handwerksman”.

Hij was een “tekenende verteller” in de traditie van de bekende illustratoren C. Jetses en J.H. Isings uit het begin van de vorige eeuw. In navolging van de door Jetses en Isings met groot vakmanschap gemaakte historische en natuurhistorische wandplaten ontwikkelde Poortvliet gaandeweg zijn eigen “wandplatengenre”.

De erkenning die hij tijdens zijn leven kreeg van het grote publiek (op de website van het Rien Poortvliet Museum staat te lezen: “de geliefde volksschilder en verteller …”) werd niet of nauwelijks gedeeld door de zichzelf respecterende kunstkenners. Zij zagen zijn werk als een belediging van de goede smaak. Poortvliet’s tegendraadse en “balsturige” commentaren op de reacties van het fijnbesnaarde kunstminnende publiek deden de appreciatie van zijn werk in deze kringen geen goed. Collega-illustratoren zoals Peter van Straaten en Waldemar Post bewonderden evenwel zijn vakmanschap.

Rien Poortvliet werd in 1932 geboren in Schiedam. Hij groeide op in een gereformeerd gezin. Van jongs af aan kon hij het tekenen niet laten. Hij bleek als kind al “erg gevoelig te zijn voor illustraties”. Als de illustraties in een boek hem niet raakten dan bleef het boek ongelezen. De kunstacademie trok, maar zijn ouders hielden dit tegen. Volgens Poortvliet Sr. zou het kunstenaarschap synoniem zijn met leven in armoede.

Poortvliet begon zijn loopbaan als jongste medewerker op een reclamebureau. Tijdens zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine maakte hij tekeningen voor het tijdschrift ‘Alle Hens’. Hierna werkte hij 15 jaar als reclame-tekenaar voor Lintas, het reclamebureau van Unilever. Hij maakte illustraties voor de bekende merknamen zoals Blue Band, Omo en Royco. Het aanprijzen van deze produkten kwam hem op den duur de neus uit. Hij wilde iets anders en koos voor het vrij kunstenaarschap.

Als boekenillustrator maakte hij in die tijd illustraties voor kinderboeken van Jaap ter Haar (Saskia en Jeroen; Lotje en Chimp). Omdat hij van Unieboek weinig opdrachten kreeg om boeken te illustreren, besloot hij zijn eigen tekeningen te bundelen en te laten uitgeven. Als natuur- en jachtliefhebber koos hij onderwerpen die hem na aan het hart lagen.

Zijn eerste boek ‘Jachttekeningen’ verscheen in 1972 en was een groot succes. Vele boeken zouden volgen met titels als ‘De vossen hebben holen’ uit 1973, ‘Te hooi en te gras’ over het leven op de boerderij uit 1975, ‘Brieschend paard’ over paarden uit 1978, ‘Hij was één van ons’ over het leven van Jezus uit 1979 samen met Ds. Hans Bouma, ‘Van de hak op de tak’ over zijn eigen leven uitgegeven in 1980 en ‘Braaf’ een kijk- en leesboek voor mensen die van honden houden uit 1983. Deze boeken werden vele malen herdrukt en haalden zeer hoge oplage-cijfers.

De grote internationale doorbraak bereikte Poortvliet met zijn niet klein uitgevallen kleurrijke prentenboeken over kabouters. Met de schrijver Wil Huygen maakte hij in 1976 ‘Leven en werken van de kabouter’. Een ongekend succes. Na vijf jaar waren er in ons land bijna een half miljoen exemplaren verkocht. In Amerika zijn inmiddels al meer dan vier miljoen verkocht. Tot op heden is dit boek zijn absolute bestseller. De eerste druk van het tweede kabouterboek ‘De oproep der kabouters’ uit 1981 bedroeg 150.000 exemplaren. Geen gering aantal in de uitgeverswereld. Van Poortvliet zijn 16 boeken verschenen. Deze boeken zijn in 22 talen vertaald. Over de gehele wereld zijn er miljoenen van verkocht. Sinds 1974 wordt elk jaar een Rien Poortvliet kalender uitgebracht. Al met al een aanzienlijke prestatie voor een autodidact!

Hoe kwamen Poortvliet’s tekeningen en schilderijen tot stand? Omdat “niemand de kans heeft gekregen mij zijn handschrift op te dringen” kon hij in de loop der jaren een zeer persoonlijke en eigen stijl ontwikkelen. Een tekening of schilderij werd door Poortvliet pas opgezet na een grondige voorstudie. “Alles moet kloppen.” Details waren voor hem zeer belangrijk. Om een dier “goed te leren kennen en zo raak mogelijk neer te zetten heb ik de dringende behoefte het in handen te houden.” Door het dier te betasten deed Poortvliet heel veel informatie op die hij verwerkte in zijn tekeningen en schilderijen.

Als “beestenschilder” probeerde hij de dieren zo uit te beelden “zoals de goede God ze gemaakt heeft”. Hoe dichter hij bij een bepaald dier stond, hoe beter hij het kon schilderen of tekenen. Bepaalde dieren hadden zijn voorkeur. De vorm van zijn ‘uitverkoren’ dieren was heel belangrijk. In een reebok bijvoorbeeld kon hij zich anatomisch heel goed inleven. Een reptiel stond gevoelsmatig heel ver van hem af. Zijn uitspraak “Hoe meer ik van mezelf in een dier herken, hoe dichter ik bij dat dier sta en hoe beter ik het kan schilderen.” spreekt boekdelen.

Poortvliet schilderde naar de natuur: “Het natuurgetrouw weergeven is m’n grootste plezier.” Hij schilderde mens en dier zoals ze zijn. Poortvliet’s naturalistische manier van schilderen was geen fotorealisme. In een kunstwerk moest de beschouwer op de één of andere manier ‘een schilderende hand’ kunnen zien. Aanleg alleen is niet voldoende. Poortvliet stond op het standpunt dat hij aan zijn onderwerp een persoonlijke toets moest geven.

In 1992 opende Z.K.H. Prins Bernhard in het Zuidhollandse Middelharnis het Rien Poortvliet Museum, waar ruim tweehonderd werken van hem te bewonderen zijn.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Rien Poortvliet


Rien Poortvliet - informatie, agendas, shows, nieuws


Rien Poortvliet lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornDisney's The Lion KingBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap