theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

György Ligeti

György Ligeti was een Oostenrijks componist van Hongaarse afkomst. Ligeti kreeg zijn eerste piano-lessen op 13-jarige leeftijd. Een jaar later voltooide hij zijn eerste kleine composities in de stijl van Edvard Grieg.

In 1941 schreef Ligeti zich in aan het conservatorium van Klausenburg waar hij muziektheorie en orgel studeerde tot aan zijn legerdienst in 1944. In 1945 zette Ligeti zijn muziekopleiding voort aan het conservatorium van Boedapest.

In 1950 werd Ligeti benoemd tot docent muziektheorie aan hetzelfde conservatorium. Hij bekleedde dit ambt tot zijn vlucht uit Hongarije naar aanleiding van de Hongaarse Opstand van 1956.

Na een kort verblijf te Wenen trok Ligeti op uitnodiging van Karlheinz Stockhausen naar Keulen waar hij als freelance medewerker verbonden was aan de studio voor elektronische muziek van de WDR en toenadering zocht tot de groep avant garde-componisten rond Pierre Boulez, Luigi Nono, Mauricio Kagel en Karlheinz Stockhausen.

In de periode van 1959 tot 1969 verbleef Ligeti hoofdzakelijk te Wenen. Daarnaast gaf hij les bij de Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik en was hij als gastdocent verbonden aan het conservatorium van Stockholm.

Van 1969 tot 1973 hield Ligeti, die zich ook verdienstelijk maakte als muziektheoreticus en -analyticus, zich voornamelijk op te Berlijn. Nadien bekleedde hij tot zijn emeritaat in 1989 een leerstoel aan het conservatorium van Hamburg.

György Ligeti was één van de toonaangevende figuren van de Europese avant garde. Als resultaat van zijn studie van de seriële muziek ontwikkelde Ligeti de zogenaamde "klankvlakkencompositie" en de "micropolyfonie", een componeertechniek die bestaat uit het creëren van dichte klanktexturen.Probeer ook de actZoeker
Nieuws over György Ligeti

György Ligeti overleden
14-06-2006 Een van de beroemdste hedendaagse componisten, de Oostenrijker György Ligeti, is maandag op 83-jarige leeftijd overleden in Wenen. ...lees meer

György Ligeti - informatie, agendas, shows, nieuws


György Ligeti lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap