theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor werd geboren in Hampstead, Londen als tweede kind van Francis Lenn Taylor en Sara Viola Warmbrodt. Taylor werd geboren met zowel een Brits als een Amerikaans paspoort. Haar ouders kwamen oorspronkelijk uit Arkansas City in Kansas. Haar vader was een kunsthandelaar, haar moeder een actrice die stopte met werken toen ze in 1926 in New York in het huwelijk trad.

Op de leeftijd van drie, kreeg Elizabeth Taylor haar eerste ballet-lessen. Nadat Groot-Brittannië betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog, besloten haar ouders terug te keren naar de Verenigde Staten. Het gezin vestigde zich in Los Angeles, waar de moeder van Elizabeth Taylor familie had wonen.

Toen Elizabeth Taylor negen jaar oud was, debuteerde ze op het witte doek. Universal Studios verlengde haar contract niet en Elizabeth Taylor stapte over naar Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Haar eerste film bij deze studio was Lassie Come Home uit 1943. Door deze film vestigde de jonge Elizabeth Taylor de aandacht op zichzelf en ze kon in meerdere films spelen.

In 1944 speelde ze voor het eerst een hoofdrol in de film National Velvet. In deze film speelde Taylor een meisje dat een paard traint. De film werd een groot succes en bracht meer dan 4 miljoen dollar op. Elizabeth Taylor kreeg een lange-termijn contract aangeboden. Naast het acteren volgde ze onderwijs en studeerde ze aan de University High School in Los Angeles. In 1950 haalde ze haar diploma.

Elizabeth Taylor won tweemaal een Academy Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol: in 1960 voor BUtterfield 8 en in 1966 voor Who's Afraid of Virginia Woolf. Verder was ze driemaal genomineerd (in 1957, 1958 en 1959). In 1963 werd ze de best betaalde actrice ooit tot die tijd, toen ze een contract tekende om Cleopatra te spelen in de gelijknamige film. Ze ontving hiervoor 1 miljoen dollard. Tijdens de opnames van deze film ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot Richard Burton, die Mark Antony speelde.

Naast films speelde Elizabeth Taylor ook in een aantal televisieseries en op het podium. Ze heeft twee parfum-lijnen geïntroduceerd, die samen naar schatting 200 miljoen dollar per jaar omzet genereren. Taylor heeft veel tijd en energie gestoken in liefdadigheid, vooral met betrekking tot Aids. Na de dood van haar vriend Rock Hudson hielp ze met het oprichten van de American Foundation for AIDS Research (amfAR). Naar schatting verzamelde ze in 1999 50 miljoen dollar voor de bestrijding van AIDS.

Elizabeth Taylor is naast haar acteerprestaties vooral bekend vanwege het feit dat ze acht keer getrouwd is geweest met in totaal zeven mannen. Uit het huwelijk met Michael Wilding heeft Elizabeth Taylor twee zonen, uit het huwelijk met Mike Todd één dochter. Met Richard Burton had Elizabeth Taylor een dochter geadopteerd, die na de tweede scheiding door Richard Burton is geadopteerd.


Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor deelde bed met Michael Jackson
05-06-2006 Filmlegende Taylor verklaart het bed te hebben gedeeld met Jackson en twee van zijn neefjes. ...lees meer

Elizabeth Taylor - informatie, agendas, shows, nieuws


Elizabeth Taylor lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap