theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Vader Abraham

De eerste tekenen van zijn artistieke ambitie openbaren zich op 8-jarige leeftijd, als Pierre meedoet aan een songfestival van de AVRO-radio, en met Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was van Bobbejaan Schoepen de eerste prijs wegkaapt. Het zaad is gezaaid. Pierre leert zichzelf gitaar spelen en pakt er al snel de piano en contrabas bij. Ondanks de artistieke ambities, besluit vader Kartner dat het beter is dat zoonlief een 'behoorlijk' vak leert en hij stuurt 'm naar de banketbakkersschool. Na zijn opleiding moet Pierre in dienst, waar hij met enkele van zijn dienstmakkers begon op te treden. Samen met Dimitri (Jan) van Toren en Jaap Goedèl vormt hij een trio genaamd The Headlines. Al snel wordt de naam veranderd in The Lettersets. De Nederlandstalige teksten worden vooral geschreven door Pierre, die bij de optredens vaak schuchter, de bas bespelend, op de achtergrond blijft. Via Addy Kleijngeld, de man die later Heintje zou ontdekken, krijgt de band de mogelijkheid plaatjes te maken. De eerste plaatjes zijn De Nozempjes, Zonder Jou Jacqueline en Tanja. The Lettersets halen zelfs de tv, maar wegens uiteenlopende meningen over de te volgen muzikale koers besluiten The Lettersets uit elkaar te gaan.
Onder de artiestennaam Pierre komt bij Negram in 1967 zijn eerste soloalbum uit: Ik Wil Nog Even Met Je Praten. Helaas wilde niemand met Pierre praten. Op EMI na, voor wie hij een paar platen mag produceren. Met Thijs van der Molen's Drinke Drinke Drinke Totteme Zinke en Patricia Paay's Je Bent Niet Hip behaalt hij twee Top 40 noteringen. Maar Ger Oord, directeur van EMI-Bovema, is niet overtuigd. Hij ontbiedt Pierre en deelt hem mee: "Nou jongetje, we zijn er wel achter. Jij kunt het niet, jij bent geen Johnny Hoes. Jij bent zelfs niets! Je bent ontslagen !"
Dureco geeft hem een nieuwe kans. Onder de naam Lord Wanhoop – die Pierre achteraf als een voorstudie van Vader Abraham ziet - neemt hij het nummer Bij Lily Marleen Kijk Je Zomaar Door Haar Kanten Bloesje Heen op. Een succes is het niet, maar hij mag wel als plugger bij Dureco in dienst komen. En af en toe mag hij ook opnamen produceren. Zoals van het Rood Wit Blauw Trio, Nol en Marie, Los Vastos etc. In alle gevallen is het overigens Pierre zelf die de nummers schrijft en zingt. Ook als Pierre Kartner wordt er een single uitgebracht, het nummer Gebeurtenissen. Wederom zonder succes.
Succes valt hem wel ten deel als hij met Annie de Reuver, de A&R-Manager van Dureco het Duo X begint. Ze scoren maar liefst drie Top 40 platen op rij: In Gedachten Zie Ik Het Kerkje Weer, Niemand Kan Ons Toch Scheiden en Kijk In Mijn Ogen. De echte klapper komt echter als zich een kapster uit St. Willebrord bij Pierre meldt. In een verloren uurtje neemt Pierre met haar het nummer Vaarwel Ik Zal Geen Traan Meer Om Je Laten op en de eerste persing verkoopt binnen een paar dagen uit. Iedereen in St. Willebrord koopt namelijk de single, zelfs al heeft men geen platenspeler. De rest van Nederland volgt en de eerste Top 40 hit van 'Corry en de Rekels' is een feit. Pierre stuurt meteen een exemplaar naar Ger Oord (EMI-Bovema).
In vrijwel alle gevallen stelt Pierre zich tevreden met een rol op de achtergrond. Als schrijver en doorgaans ook producer. Tot uit zijn pen op een gegeven moment een carnavalsnummer rolt: Vader Abraham Had Zeven Zonen. Pierre besluit er zelf mee over het voetlicht te treden en creëert een Vader Abraham figuur, naar het voorbeeld van zijn eigen Lord Wanhoop. Met de meezinger Baaien Baaien Pootje Baaien wordt een zomerhit gescoord, maar echte diepgang komt er pas in als Pierre met de dan elfjarige Wilma, het vrouwelijke antwoord op Heintje, het duet Zou Het Erg Zijn Lieve Opa opneemt. Zijn zoveelste nummer 1 hit.
Als tekstdichter-componist-producer breekt Pierre Kartner internationaal door met Het Kleine Café Aan De Haven. Dit lied wordt in 1976 in Nederland een hit in zijn eigen uitvoering. Daarna zetten talloze buitenlandse artiesten het op hun repertoire.
Onder zijn eigen artiestennaam wordt Pierre internationaal onsterfelijk in 1977 dankzij een telefoontje van Harry Thomas, de organisator van het Schlagerfestival, die hem vraagt een liedje te schrijven ter promotie van een nieuwe tekenfilm: De Smurfen. In Nederland worden er in recordtijd al zo'n 400.000 singles verkocht en zo'n 500.000 LP's, maar als Pierre als een razende Roeland met behulp van een foneticus verschillende versies in zingt - zoals de Duitse, Franse, Engelse, Spaanse, Italiaanse, Zweedse, en zelfs Japanse versie - barst de algemene smurfenhysterie in de hele wereld los.Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Vader Abraham

Vader Abraham wil ook profiteren van Wuppies
17-06-2006 De populaire Wuppies die rondom het WK voetbal werden uitgebracht, zijn eigenlijk een 'idee' van de zanger. ...lees meer

Shows van Vader Abraham


Vader Abraham - informatie, agendas, shows, nieuws


Vader Abraham lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap