theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Marietta Petkova

Marietta Petkova (1968) werd geboren in Roese, Bulgarije. Na een zevenjarige studie aan het Muzieklyceum aldaar, die zij op haar 18e jaar met een Gouden Medaille afsloot, studeerde zij een jaar aan de Muziek Academie te Sofia bij Lili Atanassova en Gina Tabakova, en twee jaar aan de Hochschule für Musik in Wenen bij Paul Badura-Skoda.

In 1989/90 was zij Resident Artist aan The Banff Centre for the Arts in Canada. In 1990 besloot zij zich in Amsterdam te vestigen, waar zij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium haar studie vervolgde, welke zij in 1994 afsloot met een ‘10 met onderscheiding’. Sinds 1990 volgde zij eveneens lessen bij György Sebök (1922-1999), wiens invloed voor Marietta Petkova nog altijd een bron van onschatbare waarde is.

Marietta Petkova was nog maar 10 jaar oud toen zij de Grand Prix van de National Piano Competition in Bulgarije won (1978). Daarna volgden prijzen in Italië, Tsjechoslowakije, Bulgarije, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland (2e plaats op het befaamde Clara Haskil Concours in 1989), en in Nederland was zij winnares op het Eduard Flipse Concours in 1990 (ex aequo), van de Yamaha Music Foundation Award 1993 en van de 3e Prijs op de Scheveningen International Music Competition in 1994; ook werden in 1994 het Helge Domp Stipendium en de Toonkunst Jubileumprijs aan haar toegekend. In 1993 kreeg zij in Frankrijk de prestigieuze titel ‘Lauréate Juventus’ van de Fondation Claude-Nicolas Ledoux namens de Raad van Europa. Sinds 2002 is Marietta Petkova Steinway Artist.

Marietta Petkova concerteert inmiddels in heel Europa, in Noord-Amerika en in Japan, voornamelijk met solorecitals, maar ook in kamermuziekverband en als soliste bij o.a. het Concertgebouw Kamerorkest, het Nederlands Kamerorkest, Holland Symfonia, het Noord Nederlands Orkest, de Württembergische Philharmonie Reutlingen, Lausanne Sinfonietta, Orchestre Symphonique de Geneve en het Kammerorchester Arcata Stuttgart.

Als het om CD’s gaat zet Marietta Petkova zich af tegen het alomheersende knip- en plakwerk in de studio. Haar eerste CD op het label DORON met de complete Etudes-Tableaux van Rachmaninov is de eerste in een reeks live-geregistreerde concerten! Deze CD kreeg o.m. een 10 in het Franse ‘Répertoire des Disques Compacts’. Er volgden CD’s met werken van o.m. Beethoven, Chopin, Liszt en Steffan.

Een live-registratie van Marietta Petkova’s recital op 28 mei 2002 in Lausanne, toen zij op magistrale wijze de complete 24 Preludes van Rachmaninov vertolkte, is onlangs op dubbel-CD uitgebracht (DRC 3040/41) en is in ‘Luister’ meteen met een zeldzame 10 onderscheiden, begeleid door woorden als: "Het kan nog, compleet van slag raken door een CD". Het Parool: "verbluffend,schrijnend".Probeer ook de actZoeker
Shows van Marietta Petkova


Marietta Petkova - informatie, agendas, shows, nieuws


Marietta Petkova lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap