theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Gordan Nikolic

De violist Gordan Nikolić werd geboren in 1968 in Brus (Servië) en begon op zijn zevende viool te spelen. Hij studeerde bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. In 1987 behaalde hij zijn lerarendiploma en ontving drie jaar later zijn solistendiploma. Nikolić werkte samen met Lutoslawski en Kurtág en verdiepte zo naast de barokmuziek zijn interesse voor hedendaagse muziek. In 1989 werd hij aangesteld als concertmeester en muzikaal leider van het Orchestre d'Auvergne, een ensemble dat zowel barokmuziek als moderne muziek uitvoert. Deze zelfde functie bekleedde hij bij het Orchestre de Chambre de Lausanne en het Chamber Orchestra of Europe. In 1997 werd Nikolić benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra.

Nikolić leidde vanaf de eerste lessenaar het Chamber Orchestra of the London Symphony Orchestra, het Orchestre National d'Ile-de-France, Orchestre de Lille, Manchester Camerata en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds september 2004 heeft hij in de functie van 'dirigerende' concertmeester bij het Nederlands Kamerorkest.

Gordan Nikolić won verschillende internationale prijzen (o.a. Tibor Varga, Niccolo Paganini, Citŕ di Brescia, Vaclaw Huml) en treedt als solist op met orkesten als het London Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre Symphonique de Bâle, Israel Chamber Orchestra, Radio Sinfonie Orchester Basel, Philharmonie de Zagreb, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Combattimento Consort Amsterdam en het Nederlands Kamerorkest.

Nikolić is zeer actief op het gebied van kamermuziek. Hij was te gast bij diverse festivals zoals Musique ŕ l'Empéri, Edinburgh Festival, Daytona Music Festival, Chaise-Dieu Festival en de Londense Proms waar hij speelde met musici als Vladimir Mendelssohn, Pieter Wispelwey, Christophe Coin, Eric Le Sage, Maria Joăo Pires, Mikhaďl Pletnev, Emmanuel Ax, Leif Ove Andsnes en Tim Hugh. Onlangs is Nikolić als primarius toegetreden tot het Vellinger String Quartet.

In 2000 werd Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en sinds september 2003 is hij tevens professor aan de Guildhall School of Music.

Hij maakte diverse cd-opnamen voor de labels Olympia, Lyrinx en Cyrius met werken van o.a. Bach (Patita's en Sonates) De Fesch, Tartini en Schumann (drie Vioolsonates) en Brahms' Dubbelconcert voor het label 'LSO Live' met het London Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink. Toekomstige projecten behelzen o.a. Brahms' Vioolconcert o.l.v. Sir Colin Davis en Schumanns Vioolconcert o.l.v. Daniel Harding.
Samen met het Nederlands Kamerorkest nam hij op het superaudio label PentaTone twee succesvolle cd's op. Een met werken van Britten, Bartok, Hartmann en Hindemith, die genomineerd werd voor de Grammy Award 2006. De andere cd met Mozarts Vioolconcerten nr. 3 en 4, gespeeld door Julia Fischer.
Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.


Zie ook:
Overige:
» Nederlands Kamerorkest
Probeer ook de actZoeker
Shows van Gordan Nikolic

geweest Codarts Strijkorkest
Concert
geweest Codarts String Orchestra
Concert
geweest Haydn / Beethoven / Mozart
geweest Mozart in Turkije
concert
geweest Prokofjev / Mozart / Nyman
Klassieke muziek
geweest Strauss / Mozart

Gordan Nikolic - informatie, agendas, shows, nieuws


Gordan Nikolic lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap