theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Hugo Claus

Hugo Claus was een Vlaams dichter, schrijver, schilder, filmmaker en een van de meest bekroonde auteurs uit het Nederlandse taalgebied.

Een groot deel van zijn jeugd bracht Hugo door in een nonneninternaat, een omgeving waar hij later in 'Het verdriet van België' een beeld van zou schetsen.

Na de middelbare school in Kortrijk bezocht hij de toneelschool en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

Hugo brak in 1950 door met de roman 'De Metsiers'. Van 1950 tot 1953 woonde Hugo hij in Parijs waar hij in contact komt met het surrealisme, existentialisme en Cobramodernisme.

In die periode ontmoet Hugo "Elly Overzier". Zij trouwen in 1955 en in 1963 wordt hun zoon, Thomas Pieter Achilles, geboren.

In 1970 krijgt hij een relatie met de Nederlandse actrice Kitty Courbois. Drie jaar later gaat hij met de actrice "Sylvia Kristel" samenwonen in Parijs. Uit deze relatie zijn tweede zoon, Arthur geboren. Hun relatie wordt in 1978 beëindigd en Hugo keert terug naar Gent.

Hugo was zeer productief als toneelschrijver. Toneelstukken als 'Suiker', 'Een bruid in de morgen' en 'Vrijdag' behoren tot het klassieke repertoire. Daarnaast schreef hij filmscenario's voor zijn vriend "Fons Rademakers".

Zijn belangrijkste werk is de roman 'Het verdriet van België' uit 1983, een familiekroniek waarin op subtiele wijze het politieke en sociale leven tijdens Wereldoorlog II beschreven wordt. Deze roman wordt voor televisie bewerkt in 1994.

Op 12 juni 1993 trouwt hij met Veerle de Wit. In 1997 ontving hij voor 'De Geruchten' de Libris Literatuurprijs en in 1998 de Aristeionprijs, de hoogste Europese literaire onderscheiding.

De laatste jaren legde Claus zich vooral toe op schilderen. In 2006 was een overzichtstentoonstelling van zijn werk te bezichtigen in het Cobra-museum te Amstelveen.

Op 19 maart 2008 overleed Hugo Claus in het Antwerpse Middelheim-ziekenhuis. De Belgische schrijver, schilder en cineast leed aan de ziekte van Alzheimer. Volgens zijn uitgever 'De Bezige Bij' had Claus zelf het moment van zijn dood bepaald en had hij om euthanasie gevraagd.


Zie ook:
Werken:
» Het verdriet van België (Kunst->Boek, Kunst)


Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Hugo Claus

Hugo Claus overleden
19-03-2008 Schrijver Hugo Claus is overleden. De Vlaamse schrijver is 78 jaar geworden. De Vlaamse schrijver, schilder en cineast leed aan de ziekte van Alzheimer. ...lees meer

Shows van Hugo Claus

geweest Saint Amour - Literaire Voordracht
Themavoorstelling
geweest Wish you were here

Hugo Claus - informatie, agendas, shows, nieuws


Hugo Claus lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap