theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Mies Bouwman

Mies Bouwman is het meest bepalende gezicht van de Nederlandse televisie te noemen.

In 1951 – bij de introductie van televisie in Nederland – vraagt de KRO-leiding aan Mies of ze een test wil doen als omroepster (samen met 20 andere meisjes) in studio Irene. In een eerder stadium was ze afgewezen als radio-omroepster. Na een tweede test wordt Mies geselecteerd; op 16 oktober 1951 volgt haar tv-debuut.

Op 16 mei 1952 presenteert Mies haar eerste talkshow Gastenboek. Nederlanders die op een of andere manier in het nieuws komen, bijvoorbeeld een kampioen of een boekenschrijver zijn te gast in de studio en plaatsen een handtekening in een boek.

Ze schrijft tv-geschiedenis met programma's als Open Het Dorp, de intocht van Sinterklaas, In de Hoofdrol en Een Van De Acht.

In 1993 stopte Bouwman definitief met haar televisiewerk na een 42-jarige carrière. Ze is daarna alleen in incidentele programma's te zien.

In september 2002 verschijnt Mies in diverse programma's ter promotie van haar kinderboek Rambamboelie. De verhalen die Mies aan haar kinderen en kleinkinderen vertelde vonden hun neerslag in de avonturen van het kleine hondje Rambamboelie, getekend door Philip Hopman en op de markt gebracht door uitgeverij Ploegsma.

In september 2011 verscheen de biografie Mies, Omzien in Verbijstering die deels geschreven is door Jan Juffermans. In de zomer van 2011 stierf Juffermans en bleef een onafgeronde biografie over. Mies Bouwman heeft het boek vervolgens zelf aangevuld met enkele oude columns en diverse anekdotes.

Trivia:
Mies Bouwman komt in contact met de gehuwde cameraman Leen Timp. Vanwege een vermeende affaire en druk vanuit de KRO-leiding besluit Mies haar baan als omroepster op te geven.

Ze werkt als journaliste korte tijd bij de Volkskrant en De Telegraaf. Op 22 september 1955 trouwt Mies in Londen met de inmiddels gescheiden Leen Timp.

In het najaar van 1955 maakt Mies haar rentree als televisie-omroepster bij de AVRO.

In 1993 werd Mies Bouwman door Koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Mies Bouwman

Mies Bouwman neemt biografie in ontvangst
05-10-2011 Afgelopen donderdag 29 september heeft Mies Bouwman haar biografie in ontvangst genomen: Mies – 60 jaar televisie – Omzien in verbijstering. ...lees meer

Shows van Mies Bouwman


Mies Bouwman - informatie, agendas, shows, nieuws


Mies Bouwman lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap