theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Dick Bruna

De Nederlandse ontwerper, schrijver en tekenaar Dick Bruna is wereldwijd bekend.

Bruna is een telg uit het uitgeversgeslacht Bruna en was voorbestemd om de uitgeverij A.W. Bruna & Zoon te gaan leiden. Daarvoor liep hij stages in Londen en Parijs, maar Bruna droomde meer van een loopbaan als kunstenaar.

Voor veel Nederlandse schrijvers en beeldend kunstenaars vormde het artistieke milieu in de Franse hoofdstad na de Tweede Wereldoorlog een bron van inspiratie en van bevrijding uit het benauwde Nederland. Voor Bruna zal dit ook hebben gegolden.

Hij maakte er begin jaren ’50 kennis met werk van mensen als Matisse, en met de wereld van het chanson en de moderne film. Ze zouden hem blijvend inspireren.

Hij werkte in zijn vaders uitgeverij niet als uitgever, maar als grafisch kunstenaar. Vanaf de jaren ’40 ontwierp hij zo’n tweeduizend boekomslagen waarvan die voor de Zwarte Beertjesserie (detectives) wel de bekendste zijn. De klare lijn, de tot het allernoodzakelijkste teruggebrachte vormen en het bekende beertje kenmerken de omslagen.

Naast de vele boekomslagen die hij maakte, heeft hij ook affiches, prenten, ansichtkaarten en meer dan honderd prentenboeken gemaakt.

De bekendste hiervan is natuurlijk nijntje. Zijn werk is meerdere malen bekroond en in vele landen bekend. Het oeuvre van Bruna kenmerkt zich door een eenvoudige en directe tekenstijl.

In 1990 kende het bestuur van de KVB (Koninklijke Vereniging van het Boekenvak) hem de D.A. Thiemeprijs toe, die is bedoeld voor een persoon die van grote betekenis is voor het Nederlandse boekenvak. Bruna bevindt zich als laureaat in het gezelschap van schrijvers als Willem Kloos en Louis Couperus.

Van de opbrengst van zijn werk en de eruit voortkomende ‘merchandising’ zou Dick Bruna al lang stil kunnen leven, maar hij tekent en schrijft nog dagelijks. Behalve kinderboekjes maakt hij ook ander grafisch werk, vaak ten behoeve van maatschappelijke doelen die (mede) op kinderen gericht zijn.


Trivia:
Het werk van Dick Bruna is permanent te zien in het dick bruna huis tegenover het Centraal Museum in Utrecht.
Probeer ook de actZoeker
Shows van Dick Bruna

wekelijks Een thuis voor Nijntje
Museum
Dick Bruna Huis, Utrecht
geweest 2000x dick
expositie

Dick Bruna - informatie, agendas, shows, nieuws


Dick Bruna lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap