theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Stef Bos

Stef Bos is een Nederlandstalige zanger die in 1991 eenTop 10- hit scoort met 'Papa'. Van Is Dit Nu Later worden in Nederland meer dan 200.000 albums verkocht. Stef Bos krijgt in 2000 een Edison en een Gouden Harp.

De eerste podiumervaring doet Stef Bos (1961) in zijn studententijd op met het cabaretduo Kaliber. In 1981 wint Kaliber de publieksprijs van het fameuze cabaretfestival Camaretten in Delft. Later, in 1988, eindigt Stef als onderdeel van duo Idioten Blozen Niet op de tweede plaats tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival/Wim Sonneveld Concours.

Ondertussen studeert hij sociologie in Utrecht. Na afloop van zijn studie trekt hij naar Antwerpen om van 1984 tot en met 1988 aan Studio Herman Teirlinck kleinkunst te studeren. Na zijn studie speelt Stef onder meer bij toneelgezelschap Oud Huis Stekelbees in Gent en schrijft hij teksten en muziek.

Zo zijn in 1989 tekst en muziek van de Belgische Eurovisie Songfestival-inzending 'Door De Wind' van zijn hand. Na onder meer voor de populaire Belgische band Clouseau geschreven te hebben, gaat de twintiger voor zichzelf schrijven. Zijn eerste single 'Is Dit Nu Later' komt uit in 1990, maar doet niet veel. De tweede single 'Gek Zijn Is Gezond' wordt wel opgemerkt en dankzij veel aandacht op de radio wordt het een klein succesje.

Het debuutalbum 'Is Dit Nu Later' volgt in het najaar van datzelfde jaar. Wanneer in februari 1991 de single 'Papa' uitkomt, kent al snel een groot publiek zijn naam. 'Papa' is een dikke hit in Nederland en België. Het singlesucces komt de verkoopcijfers van Is Dit Nu Later ten goede: het wordt dubbel platina. Stef Bos neemt in datzelfde jaar een Zilveren Harp en een Edison in ontvangst.

Voor het theaterconcert Tussen De Liefde En De Leegte (naar het gelijknamige album uit 1992) krijgt Stef in 1993 de Pall Mall Exportprijs. Met het gewonnen prijzengeld financiert hij de CD Together As One voor de Zuid-Afrikaanse Tandie Klaasen, waarbij hij verantwoordelijk is voor veel van de composities, teksten en ook voor de produktie. Bij de totstandkoming van dit album werkt Stef samen met andere (Afrikaanse en Europese) artiesten. Dit album ziet uiteindelijk in 1996 het levenslicht in België en Nederland en enige tijd later ook in Zuid-Afrika.

Na zijn kennismaking met de Afrikaanse cultuur door zijn samenwerking met Kerkorrel en Klaasen, zijn de Afrikaanse invloeden duidelijk hoorbaar op zijn CD's. Op Vuur (1994) tot en met De Onderstroom (1997) zijn nummers te vinden die opgenomen zijn met Afrikaanse musici of ontstaan zijn dankzij de samenwerking met hen. Voor Vuur krijgt Bos een nominatie voor de Edison.

In 2000 ontvangt Stef Bos een Gouden Harp voor zijn werk en zijn tweede Edison, dit keer voor het album Zien. Het jaar erop verschijnt Mpumalanga Tot Die Kaap. Dit album is het resultaat van de vele muzikale reizen door Zuid-Afrika die Stef Bos heeft gemaakt. Elke reis speelde Stef weer met nieuwe muzikanten, ontstonden er ideeën, liedjes, melodietjes. In samenwerking met de vele muzikanten waar de liedjes mee ontstaan zijn, zijn ze ook opgenomen.

Het jaar 2002 staat in het teken van de theatertour Niemandsland, welke verspreid over twee halve culturele seizoenen in de Vlaamse en Nederlandse theaters te zien is.


Zie ook:
Prijzen - Toegekend:
» De Eerste Prijs (1992)
» De Zilveren Harp (1990)
Probeer ook de actZoeker
Shows van Stef Bos

geweest Cape Connection
theater concert
geweest De laatste ronde. Gezongen eerbetoon aan Bram Vermeulen
eerbetoon
geweest Dichtbij
geweest In Die Donker
geweest In een ander licht
geweest Licht - reprise
Theaterconcert
geweest Luchtspiegel
geweest Mooie waanzinnige wereld
geweest RUIMTE
Live muziek
geweest RUIMTE
Muziek
geweest Solo
geweest Solo
theaterconcert
geweest Solo
geweest Stef Bos
geweest STEF BOS - EEN SPRONG IN DE TIJD
geweest Stef Bos - Lente
geweest Stef Bos - RUIMTE
Theater
geweest Stef Bos - theatertour 2008
geweest Stef Bos - theatertour 2009
concert
geweest Stef Bos 13/14: Optimisme in een tijd van crisis
geweest Storm

Stef Bos - informatie, agendas, shows, nieuws


Stef Bos lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap