theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini was een schrijver, dichter en filmmaker die vooral in de jaren '60 en '70 regelmatig voor opschudding zorgde. Zijn films schiepen verwarring en waren omstreden, niet het minst vanwege de veelvuldig voorkomende obsceniteiten.

Vanaf 1939 studeerde Pier Paolo Pasolini aan de universiteit van Bologna. In 1941 publiceerde hij zijn eerste gedichtenbundel Poesie a Casarsa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Duitsers krijgsgevangen genomen, maar wist hij te ontvluchten. Na de oorlog werd hij lid van de Communistische Partij van Italië. Een paar jaar later werd het lidmaatschap hem echter weer ontnomen nadat hij openlijk voor zijn homoseksualiteit was uitgekomen.

Na zijn studies in Bologna kwam hij begin jaren vijftig definitief in Rome terecht, samen met zijn moeder. Ze woonden in een buitenwijk van de stad, wat inspiratie opleverde voor de novelle Ragazzi di vita (1955) en later de film Accattone (1961). Ragazzi di vita kreeg behalve lof ook kritiek vanwege het obscene karakter.

Pasolini werd bekend door de film Il Vangelo secondo Matteo (Het evangelie volgens Matteüs, 1964) die zelfs vanuit de Kerk werd geprezen. Zijn films schiepen verwarring en waren omstreden, niet het minst vanwege de veelvuldig voorkomende obsceniteiten.

Op 2 november 1975 werd Pasolini vermoord aangetroffen op een strand in Ostia (bij Rome). De zeventienjarige Giuseppe Pelosi werd veroordeeld voor de moord, maar over de omstandigheden van Pasolini's dood bestaat nog steeds discussie.

Trivia:
Tegen Pasolini werden diverse processen aangespannen wegens godslastering, homoseksuele activiteiten en begane obsceniteiten, maar nooit leidden die tot een veroordeling.


Probeer ook de actZoeker
Pier Paolo Pasolini - informatie, agendas, shows, nieuws


Pier Paolo Pasolini lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap