theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Aleister Crowley

Geboren: 12-10-1875, Groot-Brittannië
Gestorven: 01-12-1947
Beroep: Historische figuur > Geestelijke

Aleister Crowley blijkt een continue inspiratiebron voor muzikanten en kunstenaars. Hij sticht een soort religieuze sekte genaamd Thelema in het begin van de 20e eeuw, waarbij hij openlijk drugs, seks en magie voor inspiratie en recreatie propageert. Hij was een echt upper-class kind die in vele zaken uitblonk zoals schaken, paardrijden en bergbeklimmen.
Aleister Crowley groeit op in een streng religieus gezin. Met het fortuin dat hij van zijn vader erft geniet hij met volle teugen van zijn studententijd en daar begint zijn interesse voor het occulte.

Hij reist af naar Mexico, Hawaï, Egypte, China en India. In deze tijd begint hij aan zijn filosofie: een soort van hedonistisch streven. Hij en zijn volgelingen raken in opspraak onder meer door hun orgiën.

Crowley is degene die zich met termen als 'het apocalyptische beest 666' is gaan strooien, wat hierna vaker opduikt in de populaire cultuur.

Bergbeklimmer

Crowley is een fervent beoefenaar van het bergbeklimmen, een populaire herensport aan het begin van vorige eeuw. De Britten raken geobsedeerd van het bergbeklimmen nadat zowel de Noord- en Zuidpool 'overwonnen' waren. In een poging om de K2 te beklimmen, de een na hoogste bergtop in de wereld, bereiken hij en zijn groep als eerste Europeanen de 6100 meter, maar worden door ziekte geteisterd gedwongen weer af te dalen.

Racisme

Uit zijn geschriften blijkt dat hij neerkeek op vrouwen en een veel vooroordelen op na hield, maar het blijft onduidelijk of hij dingen zegt om te provoceren of omdat hij het meent.

Vlak voor de eerste wereldoorlog reist hij naar de VS legde daar contact met allerlei esoterische figuren en raakte gefascineerd van mescaline en ether. Later werd hij in deze periode gekenschetst als Agent 666, omdat het duidelijk was dat hij nauwe banden onderhield met de Britse geheime dienst. De Britse pers noemden Crowley 'The Wickedest Man In The World'.
Mussolini gooit hem uit Italië vanwege bizarre rituelen die hij en zijn sekte beoefenden in Thelema Abbey in Sicilië.

Dood

In 1930 zet hij met behulp van de Portugese schrijver Fernando Pessoa zijn dood in scène om enkele weken later weer op te duiken.

Hij overlijdt aan de gevolgen van zijn heroïneverslaving in 1947, al zijn er verschillende versies van zijn laatste dagen. Zijn begrafenis heeft meer iets weg van een zwarte magie bijeenkomst, wat de gemeente van Brighton doet besluiten maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij een bedevaartoord worden voor zwarte magie.

Trivia:
De Beatles noemen hem als een van inspiratiebronnen op hun album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Jimmy Page van Led Zeppelin en Ozzy Osbourne zijn duidelijk beïnvloed door Crowley, qua filosofie, druggebruik en kleding. Osbourne heeft zelfs een nummer getiteld 'Crowley' geschreven.

De film The Magician (1926) van regisseur Rex Ingram, is gebaseerd op het verhaal van dezelfde titel van de schrijver Somerset Maughan uit 1908. Een verhaal dat hij schreef na een ontmoeting met Crowley.

Steeds vaker wordt beweerd dat Jay-Z onder invloed staat van Crowley. Zo verschijnt hij met de tekst 'Do what thou wilt' wat een letterlijke verwijzing is naar Crowley's leer. Veel hiphop-attributen lijken op attributen van de Illuminati,zoals het veelvuldig gebruik van piramiden, naar beneden wij zende sterren. Beyoncé en Lady Gaga lijken ook te kokketeren met symbolen uit Crowley's wereld zoals de Baphomet.
Probeer ook de actZoeker
Aleister Crowley - informatie, agendas, shows, nieuws


Aleister Crowley lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap