theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer is een van de beroemdste Nederlandse kunstschilders uit de Gouden Eeuw.

Hij is echter eeuwenlang nauwelijks bekend geweest. Het kleine aantal werken (34) dat nu van hem bekend is werd toen aan andere schilders toegeschreven.

Pas in de jaren '70 van de 19de eeuw werd hij 'herontdekt' en werden zijn schilderijen als 'Vermeers' erkend.

Vermeer woonde en werkte zijn hele leven in Delft. Vermeer was niet alleen schilder, maar ook kunsthandelaar.

In zijn vroege tijd schilderde Vermeer hoofdzakelijk historiestukken naar het voorbeeld van de Venetiaanse schilderschool. Een paar uitzonderingen bestonden uit religieuze afbeeldingen en wat portretopdrachten. Hij richte zijn thema dus vooral op het burgerlijke genre.

In zijn latere werk concentreerde de schilder zich op zorgvuldig geconstrueerde interieurs met één of enkele mensen (meestal vrouwen). Het zijn intieme genrestukjes waarin de hoofdpersoon zich wijdt aan een alledaagse bezigheid: de een leest een brief, een ander doet een ketting om haar hals of schenkt melk in een pot.

Vaak is er een venster te zien waardoor het daglicht binnenkomt. Vermeer was een meester in de weergave van de lichtval op voorwerpen en in de stofuitdrukking van uiteenlopende materialen.

Na zijn dood liet Johannes Vermeer zijn vrouw Catharina Bolnes achter met elf kinderen en een grote schuld. De uitvinder van de microscoop Anthonie van Leeuwenhoek werd als curator over de boedel aangesteld.

Trivia:
Johannes Vermeer werd in zijn leven ook wel Jan Vermeer van Delft genoemd.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Johannes Vermeer

geweest De dame met de weegschaal
expositie

Johannes Vermeer - informatie, agendas, shows, nieuws


Johannes Vermeer lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurPoster OCTOBER METAL FEST WIJHEHotel Tapperij de PoshoornWalking With DinosaursBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap