theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

J.P.C. Grolman

Johan Paul Constatinus Grolman werd geboren in de Viesteeg (de latere Lange Viestraat) in Utrecht.

Tot zijn 50e jaar was hij daar werkzaam als decoratie- en huisschilder. Zijn familie heeft gedurende meer dan 100 jaar in deze straat gewoond en gewerkt en is dus een echte familie uit Wijk C.

Als kunstenaar werd hij aanvankelijk omschreven als zondagsschilder. Overigens was hij al wel sinds 1864 lid van het Schilder- en Teekenkundig Genootschap ‘Kunstliefde’ en exposeerde dikwijls op de jaarlijkse tentoonstellingen.

In 1891 deed hij zijn bedrijf over aan zijn zoon en legde hij zich geheel toe op het kunstschilderen. In 1895 liet hij zijn huis - Lange Viestraat 32 - opnieuw optrekken en richtte er een atelier in oud-Hollandse stijl in.

Hij ontwikkelde een goede techniek, waardoor zijn schilderijen en aquarellen ook nu nog zo fris ogen alsof ze gisteren gemaakt zijn.

Een aantal onderwerpen had zijn grote belangstelling. In de eerste plaats het vastleggen van zijn eigen omgeving: de stad Utrecht in het algemeen en Wijk C in het bijzonder. Deze stadsgezichten zijn warm van uitstraling en geven een goed beeld van de stad Utrecht aan het eind van de 19e eeuw.

Grolman was een religieus mens. Hij zag zichzelf als opvolger van de 19e-eeuwse Haagse kerkschilder Johannes Bosboom en schilderde talloze kerkinterieurs in diens stijl. Vrijwel alle kerken van Utrecht zijn door hem vastgelegd. Gedurende zijn vele reizen door het land vereeuwigde Grolman tal van kerken en overheidsgebouwen.

Heel bijzonder is dat hij, als protestant, zeer geïnteresseerd was in het joods-kerkelijk leven. Talloze malen bezocht hij de synagoge in de Springweg om de joodse eredienst te leren begrijpen en vervolgens te schilderen.

Grolman overleed op 14 december 1927 in Den Haag, waar hij wegens gezondheidsproblemen verbleef. Maar hij werd in ‘alle eenvoud’ in ‘zijn’ Utrecht begraven.

Zijn omvangrijke oeuvre werd na zijn dood geveild, waardoor veel van zijn werken niet meer te traceren zijn.


Zie ook:
Familie:
» Anthony Grolman


Probeer ook de actZoeker
Shows van J.P.C. Grolman


J.P.C. Grolman - informatie, agendas, shows, nieuws


J.P.C. Grolman lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap