theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G/ Schmidt werd in 1911 geboren als dochter van een predikant uit Kapelle in Zeeland. Ze begon als bibliothecaris in Amsterdam en Vlissingen. Daarna werkte ze een tijd als redactrice bij de Amsterdamse krant Het Parool.

In de laatste periode van haar werk bij Het Parool werd Schmidt lid van de cabaretgroep De Inktvis, waarvoor ze cabaretteksten/ liedjes voor o.a. Wim Kan, Wim Sonneveld en Conny Stuart schreef. Met de hoorspelserie 'In Holland staat een huis' tussen 1952 en 1958 kreeg ze bekendheid als schrijfster. In 1965 schreef Schmidt de tekst van de eerste oorspronkelijke Nederlandstalige succesvolle musical 'Heerlijk duurt het langst'.

Schmidt schreef in 1968 de teksten voor de inmiddels legendarische televisieserie 'Ja zuster, nee zuster'. Er verschenen nog een aantal musicals, waaronder 'Met man en muis', 'En nu naar bed', 'Wat een planeet', 'Foxtrot', 'Madam', 'De dader heeft het gedaan' en 'Ping ping'. Daarnaast schreef Schmidt toneelteksten.

Als dichteres begon Schmidt al op haar vijftiende, toen haar moeder een aantal gedichten van haar dochter naar Willem Kloos stuurde. Kloos was zeer te spreken over het werk van de kleine Annie en vervolgens verschenen er enkele gedichten van haar hand in de bladen 'Zij','Ons eigen tijdschrift', 'Opwaartsche wegen', 'De blaasbalg' en 'Ruim baan'.

Naast gedichten en theater- en toneelteksten schreef Schmidt natuurlijk ook jeugdliteratuur. In de periode 1948-1957 schreef ze wekelijks enkele teksten voor Het Parool: columns, kinderversjes ('Dikkertje Dap', 'Het beertje Pippeloentje', 'Het schaap Veronica' en 'Mr. van Zoeten') en kinderverhalen ('Jip en Janneke') In 1950 verschenen haar eerste twee bundels: 'Wat dan nog?' en 'Het fluitketeltje'.

Annie M.G. Schmidt hield op met schrijven in 1991. Ze was inmiddels vrijwel blind. Toen ze ook nog eens een heupoperatie moest ondergaan na een val in 1994, zag ze het niet meer zitten. In de ochtend na haar 84ste verjaardag pleegde ze euthanasie.

Er zijn verschillende biografieën over Schmidt verschenen. De eerste is van Hans van der Bergh, 'Wacht maar tot ik dood ben', voornamelijk over het theaterwerk van Schmidt. Daarop volgde 'Doe nooit wat je moeder zegt' van Joke Linders, over de jeugdliteratuur van Annie. In 2002 verscheen 'Anja', van Annejet van der Zijl. Anja wordt beschouwd als de definitieve biografie.Trivia:
Annie M.G. Schmidt zei dat de leeftijd die ze altijd gehouden heeft acht was.

Schmidts verjaardag op 20 mei is uitgeroepen tot Annie M.G. Schmidt dag.
Probeer ook de actZoeker
Shows van Annie M.G. Schmidt


Annie M.G. Schmidt - informatie, agendas, shows, nieuws


Annie M.G. Schmidt lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap