theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Joost Zwagerman

Joost Zwagerman studeerde pedagogiek en Nederlands. Zijn tweede studie maakte hij niet af, hij volgde in plaats daarvan een cursus creatief schrijven bij schrijver Oek de Jong.

Zwagerman debuteerde in 1986 op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman 'De houdgreep'. Snel daarop volgden de verhalenbundel 'Kroondomein' (1987), 'Gimmick!' (1989), 'Vals Licht' (1991) en 'De Buitenvrouw' (1994).

Met 'Gimmick!' brak hij door bij het grote publiek. 'Vals Licht' werd in 1992 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Zijn werk verscheen in Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Japan.

Zwagerman schrijft naast romans en verhalen ook poëzie en essays. Dichtbundels van zijn hand zijn o.a. 'De ziekte van jij'(1988) en 'Roeshoofd hemelt'(2005). Sinds 1985 schrijft Zwagerman essays en kritieken voor Vrij Nederland.

In de bundels 'Collega's van God' (1993) en 'In het wild' (1996) zijn essays over literatuur, beeldende kunst en popmuziek verzameld. Hij was ook enige jaren columnist van de Volkskrant en vanaf 2001 van NRC Handelsblad.

In 2008 ontving Zwagerman de Gouden Ganzeveer voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandse geschreven cultuur.

Trivia:
Zwagerman is ook op politiek vlak actief. In 2007 publiceerde hij het pamflet 'De schaamte voor links', waarin hij de ontwikkelingen sinds de jaren zestig afwijst.

In 2003 kwam 'Standplaats Zwagerman' uit, een bundel over Zwagerman naar aanleiding van zijn indrukwekkend schrijverschap voor zijn veertigste levensjaar.

In 2003 en 2004 presenteerde Zwagerman VPRO's Zomergasten.
Probeer ook de actZoeker
Shows van Joost Zwagerman


Joost Zwagerman - informatie, agendas, shows, nieuws


Joost Zwagerman lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap