theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

William Forsythe

De Amerikaan William Forsythe staat bekend als een van de meest prominente choreografen ter wereld met een internationale carrière van al zeker dertig jaar.

Zijn werk wordt geprezen omdat hij het ballet heeft losgekoppeld van het klassieke repertoire en tot een dynamische kunstvorm van de eenentwintigste eeuw heeft gemaakt.

Forsythe groeide op in New York en volgde daar ook grotendeels zijn dansopleiding. Als jonge twintiger maakte hij zijn entree in de Europese danswereld. Aanvankelijk als danser en uiteindelijk als huischoreograaf van het Stuttgarter Ballett.

Tegelijkertijd maakte hij ook nieuw werk voor dansgezelschappen in München, Den Haag, Londen, Bazel, Berlijn, Frankfurt, Parijs, New York en San Francisco.

Vanaf 1984 was hij twintig jaar lang directeur van het Ballett Frankfurt. Toen het Ballett Frankfurt in 2004 werd opgeheven, richtte Forsythe een nieuw, onafhankelijk gezelschap op: The Forsythe Company.

Dit gezelschap kwam tot stand met steun van de deelstaten Saksen en Hessen, de steden Dresden en Frankfurt en van particuliere sponsors. Forsythe’s meest recente werken worden exclusief opgevoerd door dit gezelschap.

Forsythe ontwierp een bewegingsstijl die complex en onconventioneel hoekig is en hij probeert daarin de grenzen van wat fysiek coördineerbaar is te overschrijden.

Hij behandelt de dans bovendien niet vanuit een gangbaar emotioneel of psychologisch gezichtspunt, maar als een proces van abstractie. Hij beschouwt dans als een vorm van denken, als een medium waarmee hij vorm kan construeren, analyseren en transformeren.

Trivia:
In 1994 veroorzaakte Forsythe een revolutie in het dansonderwijs met de baanbrekende cd-rom Improvisation Technologies: A Tool for the Analytical Dance Eye, die nog steeds wordt gebruikt door professionele gezelschappen, dansopleidingen, universiteiten, postdoctorale architectuuropleidingen en middelbare scholen.Zie ook:
Overige:
» The Forsythe Company
Probeer ook de actZoeker
Shows van William Forsythe

geweest Defenders Part 3
installatie
geweest Springdance 2009
festival

William Forsythe - informatie, agendas, shows, nieuws


William Forsythe lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap