theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Jan van Merwijk

Kunstenaar Jan Van Merwijk werd in 1921 geboren in Veghel, Noord-Brabant. Al vroeg in zijn jeugd hield hij zich met tekenen en muziek bezig.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog studeerde Van Merwijk aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij kreeg er les van Paul Citroen, die hem in aanraking bracht met de Bauhaus-methodes: materiaalonderzoek, natekenen en expressief tekenen, analyse en synthese.

Begin jaren vijftig verbleef Van Merwijk in Parijs aan de Académie Nationale des Beaux Arts en aan de Académie de la Grande Chaumière. De Franse beeldhouwer Ossip Zadkine gaf hem boetseerles. Zadkine bracht hem de verwondering bij en leerde hem het kunstwerk als experiment te beschouwen.

Tijdens het proces van creëren diende een kunstenaar zijn ziel in het werk te leggen en zichzelf door zijn eigen werk te laten verrassen. Als portrettist maakte Van Merwijk krachtige karakterkoppen à la Citroen, waarbij in de hoekige vormen en verwrongen gelaten de invloed van Zadkine is te herkennen.

Zijn verblijf in Parijs werd abrupt afgebroken toen bleek dat Van Merwijk aan tuberculose leed. Hij werd opgenomen in een sanatorium in Tilburg. Na zijn herstel vroeg zijn oude studievriend Han Prins hem naar Zwolle te komen.

In deze periode, van 1953 tot 1958, heeft hij veel werk gemaakt. Daarnaast gaf hij privé-les en kreeg hij een functie als leraar aan de Kunstschool van het Palet. Vanaf 1958 gaf hij les in esthetische vorming op de School voor de Detailhandel in Zwolle.

Van Merwijk was een gevoelskunstenaar. Door zijn intuïtieve benadering ontwikkelde hij een eigen stijl waarin de expressie van de vorm en het spanningsveld tussen lijnen en volumes belangrijk was. Toch laat Van Merwijks werk geen coherent beeld zien. Zijn oeuvre is uiteenlopend: realistische en gedetailleerde portretten naast expressieve en kleurrijke voorstellingen.


Trivia:
Een aantal thema’s komen in zijn werk steeds terug. Dat is enerzijds de vrouw als mystiek wezen, anderzijds religieuze symboliek, bijvoorbeeld het lijden van Christus


Probeer ook de actZoeker
Shows van Jan van Merwijk


Jan van Merwijk - informatie, agendas, shows, nieuws


Jan van Merwijk lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurPoster OCTOBER METAL FEST WIJHEHotel Tapperij de PoshoornPromowebposterBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap