theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Dirkje Kuik

Dirkje Kuik studeerde aan de Rijksacademie voor beeldende kunst in Amsterdam en was kunstrecensent bij Het Parool en tekende voor Vrij Nederland.

Kuik woonde en werkte haar hele leven in Utrecht. Zij reisde veel en hield met name van de Italiaanse steden, waarin zij dezelfde historische gelaagdheid terugzag die haar boeide in haar geboortestad.

Utrecht was de inspiratiebron voor haar tekeningen, etsen, litho’s en schilderijen. Mensen en gebouwen waren in haar werk symbolen van een wereld in romantisch verval, met een absurdistische toets.

In haar geboortestad was ze ook organisatorisch actief in het kunstleven. Ze zat in het bestuur van Kunstliefde. In 1960 richtte ze Grafisch Gezelschap “De Luis” op, waarin grafici en schrijvers waren opgenomen. Maar ze had een hekel aan de middelmatige Utrechtse ambtenaren die voor haar gevoel haar werk belemmerden.

Als – zeer belezen - schrijfster van romans en essays won zij onder meer de Multatuliprijs. Haar bekenste werken waren 'De Patriot' en 'Broholm'.

Kuik sloot zich de laatste jaren af van de wereld. Ze kwam nauwelijks nog buiten, behalve voor een bezoek aan het ziekenhuis of een nieuwe tentoonstelling van haar werk.

Haar jeugd bracht ze door op het adres Oude Kamp 1, het huis dat haar ouders huurden van de katholieke armenzorg. Hetzelfde huis dat ze later zou kopen en bewonen tot aan haar dood, met behoud van alle dierbare details.

Vóór haar dood was ze met kunsthandelaar en vriend Jos te Water Mulder in gesprek om van dit huis een museum te maken. Na haar dood zette te water dit voort en is haar woonhuis sinds 12 december 2008 het Dirkje Kuik Museum.

Trivia:
Dirkje Kuik kwam als William Diederich Kuik ter wereld. Op 51 jarige leeftijd onderging zij een transseksuele operatie en werd ze de vrouw die ze altijd al had willen zijn.

In Huishoudboekje met rozijnen (1984) schreef zij openlijk over haar operatie.Zie ook:
Eigenaar van:
» Dirkje Kuik Museum
Probeer ook de actZoeker
Shows van Dirkje Kuik

geweest Dirkje Kuik
expositie

Dirkje Kuik - informatie, agendas, shows, nieuws


Dirkje Kuik lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurPoster OCTOBER METAL FEST WIJHEHotel Tapperij de PoshoornWalking With DinosaursBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap