theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Joke Hermsen

Joke Hermsen werd op 29 juli 1961 geboren in Middenmeer, waar haar ouders min of meer toevallig vanuit het Gooi waren neergestreken, teneinde de plaatselijke bevolking van onderwijs (vader) en toneeluitvoeringen (moeder) te voorzien.

Rond haar vierde levensjaar verhuisde het gezin naar de omgeving van Amsterdam, de stad die zij alleen nog voor enkele langere studieverblijven in Parijs en halfjaarlijkse schrijfsessies op het Zuid-Franse platteland zou verlaten.

Na haar letterenstudie, waagde ze zich begin jaren tachtig in het filosofische tumult van de Franse hoofdstad, waar vermaarde docenten als Julia Kristeva, Gilles Deleuze, Jacques Derrida en Sarah Kofman voor stampvolle collegezalen de vaak onnavolgbare finesses van het Franse, postmoderne denken aan een bonte verzameling van studenten uit de hele wereld probeerde uit te leggen. Impressies van die tijd zijn in haar debuutroman Het dameoffer opgenomen.

Joke debuteerde in 1998 bij de Arbeiderspers met de roman Het dameoffer, enkele jaren later gevolgd door een vuistdikke roman over de Engelse kunstenaarsgroep Bloomsbury, Tweeduister (2001) geheten. Tot 2001 probeerde zij het werken als onderzoeker en docente aan diverse Letteren- en Filosofiefaculteiten in Nederland te combineren met het schrijven van essays en romans en het grootbrengen van twee kinderen, Rodante en Sebald, hetgeen niet altijd van een leien dakje ging, zie hiervoor onder meer haar derde roman en satire op academisch-filosofische kringen, De profielschets (2004) geheten.

In 2008 verscheen haar roman over Belle van Zuylen, De liefde dus. Deze roman werd al spoedig herdrukt en genomineerd voor de Halewijn literatuurprijs 2008. Haar essaybundel Heimwee naar de mens kwam in 2004 op de shortlist van het beste filosofische boek.

Verder vervult ze bestuurs- en redactiefuncties bij culturele instellingen als het Fonds voor de letteren, de IAPH, de kunstenaarsvereniging ARTI, is ze mentor voor jonge kunstenaars bij Kunstenaars & Co, is ze voorzitter van de denktank Sociale Cohesie en heeft ze zitting in het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Probeer ook de actZoeker
Shows van Joke Hermsen


Joke Hermsen - informatie, agendas, shows, nieuws


Joke Hermsen lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornWalking With DinosaursBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
• De Dijk
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap