theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Jan Toorop

Jan Toorop was de belangrijkste Nederlandse kunstschilder van het symbolisme.

Zijn werk evolueerde tot deze stijl langs zijn debuterend impressionisme, waarin hij het licht in kleur bracht, en zijn daaropvolgend divisionisme.

Toorop werd geboren in Purworejo, op Java. Sinds 1872 woonde hij in Nederland en in 1880 werd hij leerling aan de Rijksacademie in Amsterdam.

Van 1882 tot 1886 verbleef hij in Brussel, waar hij toetrad tot 'Les Vingts', een groep vooruitstrevende Belgische kunstenaars rond James Ensor. Toorop werkte in die jaren in verschillende stijlen, waar onder realisme, impressionisme en post-impressionisme.

Na zijn huwelijk met de Engelse Annie Hall woonde Toorop afwisselend in Den Haag, Engeland en Brussel en vanaf 1890 in Katwijk aan Zee. In die tijd ontwikkelde hij een heel eigen, symbolistische stijl, met beweeglijke, grillige lijnen.

In Katwijk werd in 1891 zijn dochter "Charley Toorop" geboren. Charley Toorop werd later een bekend schilderes.

Na een lange periode van voorbereiding ging Toorop over tot het Katholieke geloof. Op 20 april 1905 ontving Toorop de Eerste Heilige Communie. Langzamerhand zouden religieuze denkbeelden steeds meer in zijn kunst tot uiting komen.

In 1908 verhuisde Toorop naar Nijmegen. Eenmaal gevestigd in Nijmegen, werd Toorop al spoedig het middelpunt van een groep kunstzinnigen, middenstanders en musici. Hij zou er de rest van zijn leven belangrijke contacten houden.

In de laatste levensjaren werkt Toorop nog steeds veel. Hij maakt vooral tekeningen en grafiek waarin hij het katholicisme propageerde. Zelf beschouwde Toorop het grote stuk De Pelgrim als één van zijn belangrijkste creaties.

Jan Toorop overleed op 69-jarige leeftijd in 1928.

Trivia:
Jan Toorop was niet alleen schilder, tekenaar, etser en lithograaf, maar ontwierp ook tegeltableaus, glas-in-loodramen en postzegels.Zie ook:
Familie:
» Charley Toorop (kind)


Probeer ook de actZoeker
Shows van Jan Toorop

geweest Een echte Toorop?!
expositie

Jan Toorop - informatie, agendas, shows, nieuws


Jan Toorop lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap