theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

J.W. Waterhouse

Kunstenaar J.W. Waterhouse werd in Rome geboren, maar verhuisde al spoedig naar Londen. Op jonge leeftijd assisteerde hij in het atelier van zijn vader.

Hier ontwikkelde Waterhouse zijn belangstelling voor schilderen, beeldhouwen en de klassieke oudheid. In 1870 werd hij toegelaten tot de Royal Academy Schools. Hij maakte naam, in de jaren zeventig van de negentiende eeuw, met opzienbarend oorspronkelijke en vaak melancholische afbeeldingen die aan de Griekse en Romeinse Oudheid waren ontleend.

Door zijn rijk gekleurde, geladen afbeeldingen van mooie vrouwen krijgt Waterhouse veel waardering in het hele Britse Rijk en op de Wereldtentoonstellingen in de jaren negentig van de negentiende eeuw.

De onderwerpen, die Waterhouse ontleent aan auteurs als Ovidius, Keats, Boccaccio, Shakespeare, Tennyson, Shelley en Dante, zijn loftuitingen op de hartstochtelijke passie voor vrouwen, water, natuur, liefde en dood, vaak met duistere ondertonen die duiden op zijn fascinatie met de onderwereld.

Tot zijn boeiende taferelen behoren Circe, Miranda, The lady of Shalott, Cleopatra, Lamia, Mariamne, Hylas and the Nymphs en The Magic Circle.

Waterhouse behoorde tot de zogenaamde pre-raffaellieten, een genootschap van jonge Engelse kunstenaars, opgericht in 1848. Geschokt door wat zij beschouwden als de decadente staat van de Britse schilderkunst, trachtten deze prerafaëlieten de zuiverheid op te roepen van de vroege Italiaanse kunst van voor Raphael, de meester van de Renaissance. Botticelli en Lippi behoorden tot de voorbeelden.

Prerafaëlitische afbeeldingen geven vaak literaire, historische en religieuze taferelen weer en uiten vaak moralistische kritiek op sociaal gedrag en relaties. De kunstenaars maakten rijk samengestelde en gedetailleerde schilderijen die van belangstelling getuigen voor de decoratieve kwaliteiten van bloemen en geweven stof.

Het grootste deel van zijn productieve jaren bracht Waterhouse door in de Primrose Hill Studios te Londen, waar hij zijn doeken vulde met elf- achtige figuren. Hij bleef schilderen tot aan zijn dood in 1917 en liet een rijke erfenis na van archetypische Victoriaanse afbeeldingen.Probeer ook de actZoeker
Shows van J.W. Waterhouse

geweest Betoverd door vrouwen
expositie

J.W. Waterhouse - informatie, agendas, shows, nieuws


J.W. Waterhouse lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap