theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Bert Nienhuis

Fotograaf Bert Nienhuis werd geboren in Amsterdam in een kunstzinnig en intellectueel milieu.

Zijn grootvader was de bekende keramist Bert Nienhuis, zijn vader was architect en stedenbouwkundige (ook Bert geheten). Zijn moeder, Anka Szymelmic, was van Pools-joodse afkomst en had haar man ontmoet tijdens hun beider verblijf in de Sovjet-Unie halverwege de jaren dertig.

In het milieu van zijn ouders kwam Bert als kind in aanraking met bekende fotografen als Cas Oorthuys, Emmy Andriesse en Aart Klein. Door hen geïnspireerd wilde hij als jongetje al fotograaf worden.

Nienhuis studeerde aan de kunstacademie en de filmacademie, maar als fotograaf is hij goeddeels autodidact. Voor hij zich full time op de fotografie toelegde, werkte hij aan het begin van de jaren zeventig als geluidstechnicus bij enkele films van "Ed van der Elsken".

De intense manier van werken van Van der Elsken had een diepgaande invloed op Nienhuis, die zich verder ook heeft laten inspireren door fotografen als Henri Cartier-Bresson, Diane Arbus en August Sander.

Bert Nienhuis heeft sinds de jaren zeventig een indrukwekkend fotografisch oeuvre opgebouwd, waarin portretten en sociale reportages een centrale plaats innemen.

Bij velen geniet Nienhuis vooral bekendheid vanwege zijn talloze portretten van bekende Nederlanders en internationale beroemdheden voor het weekblad Vrij Nederland.

Zijn portrettenarchief is dan ook een tijdsdocument van onschatbare waarde. Zijn ongedwongen en open stijl, gecombineerd met een scherp oog voor sprekende details, maakt van Nienhuis de meest geliefde portretfotograaf van Nederland.

In de jaren zeventig en tachtig maakte Nienhuis furore met reportages voor de beroemde bijlagen van Vrij Nederland over maatschappelijke onderwerpen als werkloosheid en het leven in Amsterdamse en Haagse volksbuurten.

De veelzijdigheid van Nienhuis’ talent en zijn sociale betrokkenheid komen tot uiting in fotodocumentaires over uiteenlopende onderwerpen als het leven op een camping in de Randstad, het massatoerisme op Mallorca en de streng gelovige vissersgemeenschap van Urk.

In 2008 verscheen bij Uitgeverij Atlas een boek met de foto’s van Nienhuis, ingeleid door journalist Gerard van Westerloo en vormgegeven door grafisch ontwerper Victor Levie, getiteld Foto Bert Nienhuis.


Trivia:
Beroemdheden als Andy Warhol, Harry Mulisch en Shere Hite werden door Bert Nienhuis gefotografeerd.Zie ook:
Werken:
» Foto Bert Nienhuis (Kunst->Boek, Kunst)
Probeer ook de actZoeker
Shows van Bert Nienhuis

geweest Foto: Bert Nienhuis
foto expositie

Bert Nienhuis - informatie, agendas, shows, nieuws


Bert Nienhuis lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurHotel Tapperij de PoshoornWalking With DinosaursBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
• De Dijk
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap