theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!
acts > personen

Fadma El Ouariachi

Fadma El Ouariachi is een dicht -en woordkunstenares uit Noord-Marokko, in het Riffijnse dorpje Farkhana, in de omgeving van Nador.

Fadma publiceerde in 1998 haar bundel 'Yesremd -ayi wawar' (Door Taal Onderwezen). De bundel is geschreven in het Tarifit. Ze schrijft in het Tamazight omdat ze haar gedachten en haar gevoelens het beste in haar moedertaal kan uiten.

Daar kwam nog bij, de plicht iets te doen om deze taal te promoten. Want het Tamazight in de Rif wordt met uitsterven bedreigd. De Rif kent een langdurige marginalisatie. De taal en de cultuur worden niet gespaard. De enige manier dus om Tamazight voor uitsterven te behoeden is erin te schrijven.

Fadma vestigde met deze bundel haar naam als dichteres. Een van de weinige vrouwen uit de Rif die schrijven. Toen het werk eenmaal verscheen heeft ze veel positieve reacties ontvangen, met name van veel vrouwen. Ze heeft de gelegenheid gekregen om vrouwen uit alle lagen van de bevolking te ontmoeten en ze heeft een aantal keren via de radio voorgelezen.

De bundel werd dan dus ook met veel lof ontvangen. Bekende Riffijnse artiesten zoals Khalid Izri en Irizam, hebben haar gedichten (na)gezongen.

Fadma’s gedichten hebben een toesprekende en emancipatoir karakter. De vrouw staat centraal in haar gedichten. Een van haar gedichten, heeft ze zelfs opgedragen aan de Amazigh vrouw, genaamd Timgharin negh. Ze vindt dat de situatie van de vrouw in heel Marokko nog lang niet ideaal is.

'Sporen van onderdrukking en marginalisatie zijn nog steeds in de samenleving zichtbaar: vooroordelen, analfabetisme, economische uitbuiting, uitsluiting... Dit geldt zowel voor de Arabische als voor de Amazigh vrouw'.

'Echter voor de Amazigh vrouw is de onderdrukking zwaarder: haar taal en haar identiteit zijn niet erkend. Ze heeft geen officieel expressiemiddel. Het bewustzijn van de eigen identiteit maakt de Amazigh vrouw sterker', aldus Fadma.Trivia:
Fadma el Ouariachi is als onderzoeker verbonden aan het instituut IRCAM (Institut Royal de la Culture Amazighe), het Koninklijk Instituut van de Amazigh Cultuur.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Fadma El Ouariachi

geweest 7de Mediterrane Letteren Festival
literair festival

Fadma El Ouariachi - informatie, agendas, shows, nieuws


Fadma El Ouariachi lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Zeer licht en luchtig interieurPoster OCTOBER METAL FEST WIJHEHotel Tapperij de PoshoornWalking With DinosaursBrabants Historisch Informatie Centrum

• KOVACS
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2018 theAgenda.nl/HyperLeap