theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Kaveh Golestan

Kaveh Golestan was een Iraanse internationaal bekende fotograaf en cameraman. Wereldwijd kennen we Iran van de foto's van Golestan.

In internationale kranten en tijdschriften berichtten zijn beelden over de Iraanse revolutie en de terugkeer van Ayatolla Khomeini, over de oorlog tussen Iran en Irak en de Koerdische vrijheidsstrijd. Golestan verliet zijn geboorteland nooit, ondanks de politieke oproer, de onderdrukking en de censuur.

Golestan was ooggetuige van grote politieke gebeurtenissen. Tijdens de Iraanse Revolutie (1978-80) staat hij met zijn camera tussen de protesterende menigte op straat.

Hij versloeg de Iran-Irak oorlog (1980-88) en de Koerdische vrijheidsstrijd in foto's die dikwijls midden in de strijd of kort erna gemaakt zijn.

Golestan krijgt in 1979 de Robert Capa Gold Medal. Door het politieke klimaat in Iran kan hij de prijs pas dertien jaar nadien in ontvangst nemen. Door de toekenning van de prijs wordt Golestan wel de Iraanse Robert Capa genoemd. Golestans foto's worden in internationale kranten en tijdschriften als Time , The Guardian en Paris Match gepubliceerd.

Golestan's grote liefde, Hengame, met wie hij een aantal jaren voor de revolutie trouwde, was een van de eerste vrouwelijke fotografen van Iran en zij was de eerste die internationaal doorbrak.

In 2003 komt Kaveh Golestan, die als cameraman voor de BBC werkt om het leven in Irak. Bij een explosie, waarvan Golestan denkt dat het afkomstig is van een Iraakse raket, duikt hij naar de grond. Zijn lichaam raakt daarbij twee mijnen. Hij sterft een paar minuten later.

Sinds zijn dood in Irak tijdens de Amerikaanse aanval, waar hij als verslaggever aan het werk was, beheert zijn weduwe Hengame Golestan een fotografie fonds dat jaarlijks prijzen uitreikt aan Iraanse fotografen.


Trivia:
Kaveh Golestan was de eerste fotograaf die in 1988 in Halabja (Noord-Irak) aankwam om daar de chemische massamoord op vijfduizend Iraakse Koerden vast te leggen.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Kaveh Golestan

geweest Fotograaf in Iran
foto expositie

Kaveh Golestan - informatie, agendas, shows, nieuws


Kaveh Golestan lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap