theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Gerben Sonderman

Gerben Sonderman was een Nederlands vlieger. Hij was testpiloot bij Fokker en was goed bevriend met Prins Bernhard.

Sonderman wordt in Drachten geboren. Gerben, de middelste van drie zoons is sportief en kan goed schaatsen en zeilen. Na de Rijks H.B.S volgt hij de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding in Amsterdam.

In 1931 doet hij mee aan de EK schaatsen in Stockholm. Terug in Drachten wordt hij leraar aan zijn middelbare school en is zoveel mogelijk op het vliegveld van Eelde, waar hij in 1934 zijn vliegbrevet haalt. Na een korte periode op de grote vaart kan hij zijn vliegopleiding vervolgen aan de militaire vliegschool in Soesterberg.

In 1938 treedt hij in dienst bij Fokker als ‘invlieger’ en test hij voor en na de Tweede Wereldoorlog meer dan 70 vliegtuigen.

Tijdens de meidagen van 1940 onderscheidt Gerben Sonderman zich door met zijn G-1 drie Duitse vliegtuigen neer te halen. Na een korte tijd geïnterneerd te zijn, komt hij in het verzet. Als lid van de ondergrondse is hij in Amsterdam een van de leiders van de contactpersonen met Londen.

Direct na de oorlog wordt Sonderman ingedeeld bij de staf van de Inspecteur-Generaal der Koninklijke Landmacht Prins Bernhard. In 1948 wordt Sonderman benoemd tot Adjudant in buitengewone dienst van H.M. Koningin Juliana. De band met de koninklijke familie is sterk. Zo begeleidt Sonderman de Prins onder meer op zijn good-will reizen naar Zuid-Amerika.

In zijn spaarzame vrije tijd is hij op het water te vinden. In 1955 is hij met zijn schip ‘Twjirre’ de beste zeiler en ontvangt (postuum) de Gouden Wimpel van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers.

Het noodlot slaat op 20 oktober 1955 toe. Tijdens een testvlucht met de S.14 L-4 van Fokker in de Verenigde Staten stort hij neer. Veel te vroeg overlijdt Gerben Sonderman. Hij liet een vrouw en drie jonge kinderen achter.

Trivia:
Het regeringsvliegtuig de Fokker Friendship wordt op 19 mei 1960 door Prins Bernhard de ‘Gerben Sonderman’ gedoopt.

In zijn geboortestad herinnert de Gerben Sondermanstraat aan deze held die Drachten heeft voortgebracht.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Gerben Sonderman


Gerben Sonderman - informatie, agendas, shows, nieuws


Gerben Sonderman lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap