theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Nicolaas Wijnberg

De Amsterdamse Nicolaas Wijnberg volgde in de hoofdstad een opleiding aan de Grafische School en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten.

Hij was schilder, graficus, tekenaar, beeldhouwer, illustrator en schrijver. Bij het grote publiek werd bij vooral bekend vanwege zijn theatervormgeving.

Zijn carrière op dit terrein begon nadat hij samen met Hans Snoek en Hans van Norden in 1945 het Scapino Ballet had opgericht. Vier decennia lang ontwierp hij decors, kostuums, lichtplannen, affiches en programmaboekjes voor tal van voorstellingen.

Hij werkte samen met theatermakers als Pjotr Sjarov, Johan de Meester, Cees Laseur, Han Bentz van den Berg, Ton Lutz, Adrian Brine en Hans van Manen – bij gezelschappen als de Nederlandse Comedie, de Haagse Comedie, het Rotterdams Toneel, Zuidelijk Toneel Globe, De Nederlandse Opera, Scapino Ballet en het Nederlands Dans Theater.

Wijnbergs toneelbeelden waren in alles anders dan men in Nederland gewend was. Vanaf zijn eerste kennismaking met theater droomde Wijnberg over de kracht van het ‘imaginaire dat het publiek ver weg voert van deze treurige wereld’. Hij brak met het gebruikelijk naturalisme en ontwierp decors in wat hij omschreef als ‘ingedikt realisme’ met experimenten in perspectief en trompe-l’oeil. (Hoffmann’s vertellingen, 1947; De drie zusters, 1954; Moortje 1957).

Daarna liet Wijnberg dit realisme langzaam los en zette hij de werkelijkheid neer in collage-achtige decors (De Misantroop, 1958; Gianni Schicci, 1958; Cyrano de Bergerac, 1962). De laatste twintig jaar van zijn carrière deed hij afstand van geschilderde decors. Hij koos toen voor driedimensionale, sobere speelruimtes met soms maar één in het oog springend object.

Daarbij pakte hij wel uit met surrealistische, soms groteske kostuums die de karakters van de personages uitvergrootten. Zo creëerde Wijnberg één totaaltheaterbeeld, waarin vorm, kleur en materiaal van decor en kostuum samen met het licht, symbool stonden voor de inhoud van de voorstelling (De hertogin van Malfi 1971; Othello 1971; Medea 1977).

Naast decor- en kostuumontwerper was hij schilder, graficus, veelgevraagd illustrator en affichemaker. Wijnbergs beeldende werk getuigt van een uitgesproken kleurgevoel. Hij was een virtuoos in het zich eigenmaken van technieken en verweefde op eigenzinnige wijze de halve kunstgeschiedenis in zijn on-Hollands aandoende schilderijen.

In 1947 richtte hij De Realisten op: geuzennaam van een groep figuratieve schilders, waarvan hij de woordvoerder was. Zij wezen de modernistische vormen en kleuren niet af, maar keerden zich tegen het idioom van de Experimentelen, dat na de oorlog in de Nederlandse kunstwereld norm was.

Behalve schilder was Wijnberg een veelzijdig grafisch talent. Zijn inspiratiebronnen waren vrijwel onbeperkt. Breitner, Picasso, Beckmann, Campendonk, Dufy, Campigli, De Chirico, Ensor en Pyke Koch hebben hun sporen nagelaten.

Later waren de surreële sfeer en het kleurgebruik van zijn vriend Melle Oldeboerrigter en de opkomst van realisten als Hermanus Berserik, Pat Andrea en Aat Veldhoen aanleiding om zich bij hun figuratieve streven aan te sluiten. In de wijze van uitdrukken en de techniek bleef hij variëren en ook binnen groepsverband is zijn positie altijd uniek en eigenzinnig gebleven.Trivia:
In het verlengde van zijn theaterwerk was Wijnberg vanaf 1972 jarenlang de eerste hoogleraar scenografie aan de (mede door hem opgerichte) faculteit aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Nicolaas Wijnberg

geweest Kleur op de planken
expositie
geweest Nicolaas Wijnberg: FIGURA
expositie

Nicolaas Wijnberg - informatie, agendas, shows, nieuws


Nicolaas Wijnberg lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap