theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Herman Heijermans

Herman Heijermans wordt vooral herinnerd als toneelschrijver. Zijn meest bekende werk is ongetwijfeld 'Op hoop van zegen'.

Hij was de oprichter van het socialistische tijdschrift De Jonge Gids en was vijf jaar redacteur van deze uitgave.

Heijermans werd in Rotterdam geboren, waar zijn vader als journalist werkte bij de NRC. Herman was de oudste zoon in een joods gezin van elf kinderen.

Na de HBS werkte hij bij de Twentsche Bank, begon een eigen bedrijf in lompen en ging al gauw failliet. Hierna besloot hij journalist te worden en begon daarnaast onder hetzelfde pseudoniem als zijn vader korte schetsen te schrijven, die 'Falklandjes' werden genoemd.

In 1893 ging zijn eerste toneelstuk Dora Kremer in Rotterdam in première; het was geïnspireerd op Nora van lbsen en werd een flop.

In 1894 werd De Sociaal-Democratische Arbeiderspartij(SDAP) opgericht, en Heijermans werd in 1895 lid. Hij was een vurig socialist en schreef voor het SDAP-congres in 1898 een propagandastuk Puntje, waarin hij zelf als acteur optrad.

Ternooy Apèl engageerde Heijermans als huisauteur bij de Nederlandsche Tooneelvereeniging. Voor dit gezelschap schreef hij realistische stukken, die vaak een socialistische boodschap hadden; o. a. Ghetto (1898), Schakels (1903) en De opgaande Zon (1911). In 1900 schreef hij het stuk waannee hij wereldberoemd zou worden: Op Hoop van Zegen.

Met zijn stukken heeft Heijermans een in Nederland zelden geëvenaarde hoogte bereikt. Zijn drama's zijn en worden vaak gespeeld; in het verleden ook in het buitenland, vooral in Duitsland; echter ook in Londen en Parijs, Warschau en New York.

Het milieu-schilderende is typerend voor een groot deel van Heijermans' dramatisch oeuvre: er wordt een onrechtvaardige situatie geschetst, die aan het eind van het stuk nog even onrechtvaardig is als aan het begin.

De laatste vier jaar van zijn leven werkte Herman Heijermans weer als journalist. Hij overleed in 1924 aan de gevolgen van kanker.

Trivia:
De SDAP droeg zorg voor zijn begrafenis. In een zee van rode vlaggen met open rijtuigen vol kransen en bloemen trok de begrafenisstoet langs de Amstel, waar duizenden hem een laatste groet brachten.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Herman Heijermans

geweest Herman Heijermans leeft!
theater

Herman Heijermans - informatie, agendas, shows, nieuws


Herman Heijermans lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap