theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Richard Avedon

De Amerikaanse mode- en portretfotograaf Richard Avedon werd in 1923 in New York geboren.

Avedon kreeg tijdens zijn werk in de koopvaardij een opleiding in de fotografie. Hij legde duizenden gezichten vast voor identiteitskaarten.

Avedon begon zijn loopbaan in de mode. 'Harpers Bazaar' was het eerste belangrijke blad, dat zijn werd in 1945 afdrukte. Daar werkte hij twintig jaar lang tot 1965. Later stapte hij voor een miljoenbedrag over naar 'Vogue' waar hij de eerste cheffotograaf werd. Hij was daar een kwart eeuw actief tot 1990.

Hij werkte met de meest toonaangevende modellen van zijn tijd. In tegenstelling tot zijn collega's, die vooral in de studio werkten, ging Richard Avedon met zijn modellen de straat op.

Zijn carrière overspande decennia en vele grootheden trokken aan zijn lens voorbij. Hij wijdde reportages aan onder anderen "Brigitte Bardo", Andy Warhol, "Charlie Chaplin", "Marilyn Monroe", "Truman Capote" en fotografeerde "Jackie Kennedy" in het Witte Huis. Avedon maakte ook televisiereclames voor merken als Calvin Klein en Chanel.

Naast modefotografie richtte Avedon zich ook op het vastleggen van de burgerrechtenbeweging in Amerika en de oorlog in Vietnam op de gevoelige plaat. Zijn portret van Malcolm X uit 1963 werd de eerste paginagrote foto die ooit in het toonaangevende blad 'The New Yorker' werd gepubliceerd.

Richard Avedon overleed in oktober 2004 op 81-jarige leeftijd in het ziekenhuis in San Antonio in Texas. Enkele dagen voor zijn dood was hij getroffen door een herseninfarct toen hij een fotoreportage maakte voor het tijdschrift New Yorker.Trivia:
Richard Avedon heeft laten vastleggen dat er na zijn dood geen afdrukken gemaakt mogen worden van zijn negatieven of van bestanden gebaseerd op zijn negatieven.

Dit betekent dat de hoeveelheid afdrukken van zijn werk beperkt zijn tot die ‘prints’ die tijdens zijn leven zijn gemaakt en door hem persoonlijk zijn goedgekeurd.
Probeer ook de actZoeker
Nieuws over Richard Avedon

Recordaantal bezoekers Richard Avedon
11-05-2009 Inmiddels hebben ruim 75.000 bezoekers Richard Avedon - Photographs 1946-2004 bezocht. Daarmee is het de succesvolste fototentoonstelling van Nederland. Het werk van Avedon is nog te zien tot en met woensdag 13 mei 2009. ...lees meer
Tijdelijke sluiting Foam_Fotografiemuseum
13-01-2009 Foam_Fotografiemuseum Amsterdam sluit begin 2009 tijdelijk haar deuren in verband met het inrichten van het Richard Avedon retrospectief. Opnieuw stelt Museum Van Loon haar kamers gastvrij open voor een door Foam geïnitieerde tentoonstelling. ...lees meer

Shows van Richard Avedon


Richard Avedon - informatie, agendas, shows, nieuws


Richard Avedon lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap